A fővárosban rengetek új ingatlan épült az elmúlt években és még több építését kezdték meg. Míg korábban két-háromezer lakást adtak át évente, addig idén hét-nyolcezer körül jár ez a szám. A háború kitörését követően sem változott meg a trend, ám a luxusingatlanok iránti külföldi érdeklődés nagyon megugrott – tájékoztat a JPost.

A kínálat növekedésének egyik mozgatórugója a „pinuj-binuj” program terjedése, melynek során

régi lakóházakat bővítenek ki, újítanak fel és toldanak meg néhány emelettel, elegáns, modern városnegyedeket varázsolva a megkopott, régi lakótelepek helyére, elsősorban Jeruzsálem külső kerületeiben.

A luxusingatlanok továbbra is a belvárosban, a Rechávia, Talbia, Mamila, Mosává Hágermánit és a régi Katamon negyedekben jellemzőek, ezek iránt nagy mértékben megnőtt az érdeklődés a háború kezdete óta, elsősorban az Izraelbe való költözést fontolgató, tehetős külföldi zsidók körében.

„Most már nem a kis és közepes méretű, nyaralóként szolgáló lakásokat keresik, hanem a végleges letelepedést szolgáló, tágas ingatlanokat. Az Egyesült Államokban, Kanadában, Angliában és Franciaországban dühöngő antiszemitizmus miatt egyre többen döntenek a bevándorlás mellett”

– adott magyarázatot a jelenségre Oren Kohen ingatlanforgalmazó. „Pedig az árak egyre csak emelkednek.

Jelenleg 50-65 ezer sékel (5-6,5 millió Ft) a négyzetméterár a jeruzsálemi használt lakások piacán, de akár 75 ezer vagy még több is lehet.

Megnőtt az érdeklődés a még el nem készült, csak a tervezőasztalokon létező projektek iránt is, melyek között úszómedencés luxuslakások is vannak, méghozzá a belvárosban. Ezek ára akár a százezer sékelt is elérheti négyzetméterenként” – tette hozzá.

A jövőben várható trendekről szólva Kohen elmondta, hogy nehéz megjósolni a fejleményeket, mert rengeteg változótól függ. Kérdés, hogy milyen ütemben folyik az építkezés, mennyi bevándorló érkezik az országba, hogyan növekszik Izrael népessége, illetve javul-e az ország távolabbi településeinek tömegközlekedése és összeköttetése a központi városokkal.

 

Megszakítás