Nagykanizsa, Mezőcsát és Pápa után Gyöngyösön folytatódott a Budapesti Fesztiválzenekar Újjászülető zsinagógák című sorozata, melyet 2014-ben indítottak el az elhagyott zsinagógák megmentésére

A gyöngyösi hangversenyen Seiber Mátyás, Puccini, Sosztakovics, Kovács Béla és Jávori Ferenc művei hangzottak el, a zsinagógákról pedig Köves Slomó vezető rabbi tartott előadást – írja tudósításában a heol.hu. A zsinagóga koncerteket Fischer Iván zeneigazgató és Köves Slomó rabbi azért indították útjára, hogy a zsidó-keresztény együttélés hagyományait minél szélesebb körben megismertessék. A Fesztiválzenekar zsinagógakoncertjeivel azt szeretné elérni, hogy az üresen álló zsinagógák újra megteljenek élettel, zenével és kultúrával.

A Fesztiválzenekar ingyenes koncertjén több mint 350-en vettek részt. A rendezvényen Weisz Péter hitközségi elnök bejelentette: a gyöngyösi hitközség az idei költségvetésből százmillió forintot kap a zsinagóga megvásárlására és az Együttélés Háza projekt elindítására. A pénzt a templom megvételére, a körülötte lévő pavilonok elbontására, valamint tervezési munkára fordítják. A közösség további ötmillió forintot kap a város szélén lévő zsidótemető rendbetételére.

A zsinagóga továbbra is otthont ad majd kulturális rendezvényeknek, bízva abban, hogy rövid időn belül Gyöngyös egyik szellemi központja lesz.

Forrás: heol.hu

Fotó: Czímer Tamás

Megszakítás