Izgalmas kutatásokra adnak lehetőséget azok a gyűjtőhelyek, ahol a már nem használható, de nem is megsemmisíthető zsidó dokumentumokat gyűjtik. Ez az úgynevezett geniza.

A geniza szó raktárat, tárolóhelyet jelent és olyan helyiséget vagy üreget jelöl, ahol már nem használható, nem kóser szent iratokat, illetve Isten nevét tartalmazó írásokat tárolnak – ahogy erről már korábban írtunk. Ezeket az iratokat ugyanis a zsidó vallás szerint tilos megsemmisíteni vagy kidobni, így ezeket genizákban őrzik, illetve eltemetik. A genizák általában a zsinagógákban, vagy zsidó temetőkben találhatóak.

A leghíresebb geniza a XIX. század végén került elő Kairóban, a Ben Ezra zsinagógában – emlékeztet összeállításában a jewish-heritage-europe.eu. Nagyjából 200 ezer oldalt, illetve oldaltöredéket fedeztek fel, ennek jelenős része már online is böngészhető.

Németországban is találtak ilyen dokumentumokat az elmúlt évtizedekben zsinagógákban, főleg az ország déli és középső részén. Elsősorban a XVII. és XVIII. századból maradtak fenn dokumentumok, de akad néhány régebbi is. Ezek az anyagok leginkább a közösségi és egyéni vallásgyakorlásról mutatnak meg részleteket.

Nemcsak dokumentumok, de rituális tárgyak is akadnak a geneziákban, mint például az imaszíj. Egy zsidó közösség életének, kultúrájának kutatásánál felbecsülhetetlen értéket jelentenek ezek a leletek.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu