Sepp Blatter, a FIFA elnöke ellenzi azt a palesztin kezdeményezést, melynek célja kizárni Izraelt a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségből.

Korábban a Palesztin Futball Szövetség (PFA) Izrael tagságának felfüggesztésének kérésével fordult a FIFA vezetőségéhez, amiért szerintük a zsidó állam által fenntartott biztonsági korlátozások a palesztin sportolókat akadályozzák szabad mozgásukban. A palesztinok azt szeretnék, ha május 29-én a FIFA 209 országból delegált képviselői Izrael kizárásáról döntenének, azonban a szervezet elnöke szerint Izrael nem szegte meg a Szövetség alapszabályát, és nem lenne szabad politikai kérdéseket a pályára vinni.

a_fifa_ellenall_a_paleszin_nyomasnakAz Ynetnews beszámolója szerint kedden Sepp Blatter személyesen találkozott Benjamin Netanjahuval Jeruzsálemben, ahol köszönetét fejezte ki az izraeli elnök támogatásáért és megerősítette azon szándékát, hogy vezetésével a riválisok között fennálló szakadékot áthidalja. „Napjainkban a futball erős szervezet, amiért nekünk nem háborús, hanem békés helyzetet kell teremteni – és a futballnak összekötni, nem pedig szétválasztania kell az embereket.” – mondta Blatter.

Az izraeli találkozó után Jibril Rajoub, a PFA vezetője azt mondta, továbbra is ragaszkodnak a kizárásról történő szavazáshoz; és úgy nyilatkozott, hogy szerinte az „[az izraeliek] azt hiszik, hogy az orruknál fogva vezethetik a világot a Holokauszt miatt”.

Blatter Mahmúd Abbász palesztin vezetővel is találkozott, hogy egyeztetést folytassanak az ügyben. A Jerusalem Post szerint szerdai találkozójuk után a FIFA vezetője hangsúlyozta: Izrael már megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy könnyítse a sportolók utazási lehetőségeit, és a tagság felfüggesztése „történelmi és veszélyes precedenssé” válna.

A konfliktus enyhítése érdekében Blatter javaslatot is tett egy barátságos meccs megtartására Zürichben, amit az izraeliek örömmel elfogadtak, a palesztin képviselők azonban elutasították az ajánlatot.

fotó:  ynetnews

 

 

 

Megszakítás