A mádi zsidó emlékhelyek felújítása markáns változást hozott a község életébe: segít feldolgozni a múltat, erősíti a helyi közösség szövetét, és munkát ad számos ott élő számára.

            Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség hosszú ideje minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy a Vészkorszak által kiemelten sújtott vidéki zsidóság mai képviselőit megerősítse szellemi örökségében, egyúttal megpróbálja minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a Magyarország polgárosodásában, felemelkedésében megkerülhetetlen közösségek egykori tevékenységére, tényleges jelentőségére.

            Ennek megfelelően lépésről-lépésre igyekszik az elmúlt évtizedek alatt elkeserítő állapotúvá vált, valaha zsidó tulajdonban álló épületeket, vallási és kulturális létesítményeket közösségi összefogással a történelmi szerepüknek megfelelő állapotba hozni. Ugyanígy, ha egy adott régióban ilyen épület a történelem pusztítása, vagy egyéb ok miatt többé nem elérhető, ám a környéken számottevő, de a szükséges hitéleti infrastruktúrát részben vagy egészben nélkülöző zsidó közösség él, megpróbál a zsidósághoz korábban nem kapcsolódó, viszont a szakrális célok ellátására alkalmas helyszíneket keresni a helyi közösségi élet felvirágoztatása érdekében. Ezzel közelebb kerülhet a távlati cél megvalósítása, az adott tereknek a kor követelményeihez igazított vallási, illetve kulturális és ismeretterjesztő központokká alakítása. A cél az, hogy az ilyen módon megújult, jelentősen kibővített működési profilú, további funkciókkal felruházott regionális központokkal elérhetővé váljon a vidéki zsidóság újraéledése, bekapcsolódása a zsidó élet vérkeringésébe, miközben az új programok, kiállítások, előadások révén a többségi társadalom is jobban megismerhesse saját szülőföldjének felbecsülhetetlen szellemi értéket képviselő örökségét.

            A vidéki zsidó élet újjáélesztését célzó cselevési program eddigi talán leglátványosabb eredménye a Csodarabbik útja nevet viselő, Észak-Magyarország zsidó örökségébe vezető zarándokút létrehozása. Az átfogó fejlesztés keretében ismét élettel telnek meg a térség valaha nyüzsgő közösségi terei. A térség egyik ékköve Mád, amely. valaha a Tokaj-Hegyalja régió egyik vallási központja volt, 1795-ben felépült párját ritkító barokk zsinagógájával és híres jesivájával, ahol számos, később híressé vált rabbi jutott hozzá a zsidó közösségek vezetéséhez szükséges tudáshoz.