A chánuka lángjai is fénylenek

Boldog Chánukát – köszönti a zsidók örömünnepét a Nyugati téren felállított menóra táblája. Budapest több pontján is megemlékeznek az ünnepről, december 21. és 28. között minden este fellobbannak a hanuka lángjai, a Nyugati téren pedig estéről estére zenés ünnepléssel emlékeznek a 2165 évvel ezelőtti eseményre.

A Chábád Lubávics Zsidó Nevelési és Oktatási Egyesület és a Pesti Jesiva Zsidó Felsőoktatási Központ már harmadik esztendeje ünnepli meg Budapesten is nyilvánosan, zenével, tánccal a hanukát. A zsidóság örömünnepének minden estéjén egy-egy újabb gyertyát gyújtanak a menórán, múlt csütörtök óta egy héten át, december 28-áig, mindösszesen nyolcat.

A Talmud szerint 2165 évvel ezelőtt, a Szentföld megszállása idején a görögök behatoltak a Bét HáMikdás nevű jeruzsálemi templom belső szentélyébe, a Héchálba, és megszentségtelenítették az összes olajat. Amikor elűzték a betolakodókat, egyetlen korsó érintetlen olajat találtak, ami mindössze egy napra volt elég. Az olaj azonban csodálatosképpen nyolc napig égett, míg újat nem tudtak készíteni.

– Köszönet Istennek, hogy az eső elállt – szólt híveihez és a több száz fős tömeghez hétfő este Oberlander Boruch rabbi. Az ünnepet ez alkalommal megtisztelte Nachman Sudak,London lubovicsi főrabbija is, jeleként annak, hogy a világ nagyvárosaiban a hanukát mindenütt hasonlóan ünnepli meg a hívő zsidóság. Washingtonban az első nyilvános ünneplésen – még a hetvenes években – az amerikai elnök is részt vett. Moszkvában, ahol Oberlander rabbi magyar származású sógora a főrabbi, a napokban Putyin elnök ünnepelt együtt a hívekkel. Nálunk az államfő és a kormányfő is levélben üdvözölte az eseményt és a budapesti szervezőket

Hogy a zsidóság számára mennyire fontos eseményről van szó, azt jelzi, hogy Oberlander rabbi apja a háború alatt, a németek által megszállt Budapesten – hacsak percekre is, de – gyertyát gyújtott az Üllői út egyik pincéjében. „Ez a szellem és a zsidóság szabadsága. Erről szól a hanuka. Az újabb és újabb gyertyagyújtás is jelzi, hogy előre kell menni, sosem elégedhetünk meg azzal, ami van” – fogalmaz a rabbi.

A Nyugati téri ünnepség alatt minden este fánkot osztanak a hívek között, mint olajban sütött ételt, szintén szimbólumként. Menórát állítottak a Vörösmarty téren, a Blaha Lujza téren, a Moszkva téren és a Herzl téren. E helyeken szintén gyertyák gyúlnak csütörtök estig.

K.A.I.
Népszabadság, 2000, December 27

Megjelent: Egység Magazin 11. évfolyam 44. szám – 2014. július 31.