A mozgalom évtizedek óta kampányol az amerikai kormányzatnál a palesztin állam megalapítása ellen.

A lubavicsi hászidok örömüket fejezték ki a zsidó állam és az Egyesült Arab Emirátusok, illetve Bahrein közötti békeszerződés létrejötte miatt, különösen azért, mert a megállapodás értelmében egyelőre nem hajtják végre Júdea és Somron egyes területeinek annektálását, melyet – legalábbis elviekben – később egy palesztin állam megalapítása követett volna a Szentföldön.

A Lubavicsi Rebbe (1902-1994) számtalan alkalommal kiállt Izrael területi integritása mellett, és határozottan ellenezte, hogy területeket adjanak át az araboknak. Az izraeli Mákor Rison hetilap értesülései szerint a mozgalom vezetői e tanítás szellemében aktív kampánytevékenységet fejtettek ki Washingtonban, hogy a Trump elnök által az “évszázad alkujának” nevezett béketervezet ne valósuljon meg.

“Nem értünk egyet az izraeli jobboldali pártokkal, melyek egyenesen a megváltást látják a szuverenitás kiterjesztését előirányzó tervben és azt gondolják, hogy a megegyezés egyéb kitételei, mint amilyen a határok veszélyes kiigazítása és egy palesztin állam esetleges megalapítása, figyelmen kívül hagyhatók. A Chábád úgy tekint erre a tervre, mintha vonzó és tetszetős külsejű, ám mérgezett alma lenne” – áll a Chábád közleményében.

A Trump-féle béketerv elleni kampányt Yosef Yitzhak Aharonov rabbi, az izraeli Chábád elnöke vezeti, aki nagy tapasztalatra tett szert az Oslói Szerződés és a gázai kivonulás elleni küzdelemben. Ezzel együtt még a Chábád mozgalmon belül is vannak, akik nem értenek egyet a béketerv elleni lobbizással, mert attól tartanak, hogy az aláássa a Chábád és a Trump-kormányzat között fennálló jó kapcsolatot.

zsido.com

Forrás: Arutz7