A múlt héten Albánia nyugati részét erős földrengés rázta meg, mely több mint ötven halálos áldozatot és több ezer sebesültet hagyott maga után. A miniszterelnök, Edi Rama is több családtagját veszítette el a mindössze harminc másodpercig tartó, de 6.4-es erősségű rengésben. A legnagyobb pusztításról a tengerparti Durresből és Thimanéből számoltak be.

Az ország főrabbija, a Thesszalonikban élő lubavicsi küldött, Yoel Kaplan rabbi azonnal a helyszínre sietett, hogy felmérje, miben tudna a szerencsétlenül jártak rendelkezésére állni. “Durresen keresztülhajtva mindenhol a pusztítás képe fogadott. Az emberek az összedőlt házaik romjai között kutatnak a szeretteik után, s talán még fel sem fogták teljesen, hogy hajléktalanná váltak. A földrengés után telefonon hívtak fel az albán miniszterelnöki hivatalból, és arra kértek, hogy imádkozzam, mert súlyos a helyzet. Így is tettem, majd autóba ültem, és a helyszínre siettem” – mondta Kaplan rabbi.

Albániában mintegy kétszáz zsidó él, helyi lakosok, diplomáciai testületek tagjai és üzletemberek. Közülük senki sem sérült meg a földrengés során.

Jelenleg több mint hatezer olyan embert tartanak nyilván, aki elveszítette otthonát. Őket tornacsarnokokban, szállodákban vagy rögtönzött sátortáborokban helyezték el. Kaplan rabbi tíz önkéntes közreműködésével élelmiszert, ruhát és alapvető használati cikkeket oszt szét a rászorulók között, szerte a katasztrófa sújtotta vidéken. Görögországban takarógyűjtő-akciót szerveztek, s az adományokat a rabbi szállította Albániába gépkocsijával.

“Mindent megteszünk, hogy segítsük a szükséget szenvedőket. Fontos, hogy melegen és élelemmel ellátva vészeljék át a következő időszakot, mielőtt újjáépítenék összeomlott életüket” – mondta Kaplan rabbi.

A mentési munkálatokból az izraeli hadsereg is kiveszi a részét: egy tíz főből álló menőcsapat dolgozik a túlélők felkutatásán.

zsido.com

Forrás: crownheights