A média egy része változatlanul az elkövetőt tartja áldozatnak.

Az elmúlt hét sem telt el terrortámadások nélkül. A legsúlyosabb eset ismét Jeruzsálemben történt, az Óváros főbejáratának számító Jafó kapu előtti sétányon. Két arab támadó késsel sebesített meg két járókelőt. Egyikük, a neves Aish HaTorah jesiva rabbija életét vesztette, másikuk megsebesült. A közelben várakozó rendőrök tüzet nyitottak a terroristákra, s megölték őket. Tragikus módon halálos lövés ért egy járókelőt is, aki az egyik támadót próbálta puszta kézzel semlegesíteni.

Az esetről a média egy része a már megszokott terror-relativizáló módon számolt be. A BBC szerint „2 palesztint megöltek egy jeruzsálemi késeléses támadás után„, a CNN főcíme pedig a következőt állította: „Négyen haltak meg a Jafó-kapunál történt erőszakos támadás során„. Az izraeli kormány sajtóirodája levélben szólította fel a hírcsatornákat az elfogult, a terroristákat is áldozatokként feltüntető megfogalmazás helyreigazítására. A közelmúltban számos hasonló eset történt.

A New York Times szerint „2 palesztin támadót megöltek, 2 izraeli meghalt Jeruzsálemben”. A tiltakozások miatt az újság később átfogalmazta a híradást.

10399619_765965553547850_8257893251247633361_n
A vasárnap reggeli jeruzsálemi késelés helyszíne
Eközben Jeruzsálemben egy 25 fős Hamasz-sejtet tartóztattak le, Názáretben pedig az Iszlám Állam tagjait vették őrizetbe. Mindannyian zsidó célpontok elleni támadásokra, elsősorban robbantásos merényletekre készültek.

A hét elején megszólaltak a légvédelmi szirénák Izrael északi részén. A Hezbollah lőtt át rakétákat, melyek lakatlan területen csapódtak be. Válaszul az izraeli légierő a szervezet állásait támadta Libanonban és Szíriában is.

Sok a duma

Továbbra sincs megoldás a dumai gyilkosság ügyében. Mivel a feltételezett tettesek ellen még mindig nincs bizonyíték, viszont állítólag megkínozták őket, tömegtüntetéseken követéltek szabadon bocsájtásukat. A demonstrálók többször összetűztek a rendőrökkel. Mindeközben Naftali Bennett oktatási miniszter védelmébe vette a titkoszolgálat eljárását, és a zsidó szélsőségesek elleni kemény fellépés folytatását szorgalmazta. Hasonlóképpen nyilatkozott számos vezető vallásos-cionista rabbi is, akik a következőket fogalmazták meg: „Kijelentjük, hogy ezek az akciók [ártatlan arabok elleni támadások] éles ellentétben állnak Izrael Tórájával és a zsidó erkölccsel. Felszólítjuk a rabbikat és a pedagógusokat, hogy diákjaikat Izrael Tórájának szellemében oktassák. Kiállunk az országunk biztonságáért dolgozó titkosszolgálatok és a fegyveres erők mellett, melyek feladatai közé tartozik a zsidó terrorizmus felszámolása is.”

img648328
Tüntetés a dumai esettel kapcsolatban fogva tartott fiatalok mellett, illetve a velük való bánásmód ellen
Olajat öntött a tűzre egy nemrég nyilvánosságra került amatőr videófelvétel, amelyet egy jeruzsálemi zsidó esküvőn rögzítettek. A felvételen látszik, hogy az ünneplő tömeg fegyverekkel táncol, s valaki a Dumában meggyilkolt arab kisifiú fényképét szúrkálja késsel, majd meggyújtja azt. Bal- és jobboldali politikusok egymás után adták ki elítélő nyilatkozataikat, mára azonban komoly kétségek merültek fel az eset kapcsán. Kiderült, hogy az áldozat emlékét meggyalázó fiatalembert senki sem ismerte az esküvő szervezői közül, s a vendégek nagy része is ismeretlen volt a házasulandók családjai számára. Vannak, akik szervezett akcióra gyanakszanak, amely a gyanúsítottakkal szembeni jogsértő eljárásról vonná el a társadalom figyelmét.

Nem állnak csehül

Magyarország és Görögország után a Cseh Köztársaság is elutasította annak az uniós szabálynak az alkalmazását, amely az izraeli áruk megcímkézését írja elő. Csupán az ellenzéki Cseh Kommunista Párt támogatta a döntést. Daniel Herman kulturális miniszter így fogalmazott: „Fontos, hogy elutasítsuk a Közel-Kelet egyetlen demokráciája elleni diszkriminációt”. Frantisek Laudat képviselő szerint a törvény „kínosan emlékeztet a zsidó emberek II. világháborús megkülönböztetésére.”

content_czech-parliament
A cseh parlament alsóháza is elutasította a Jehudából és Somronból származó termékek címkézését
Csehország – a kommunista diktatúra éveit leszámítva – mindig is Izrael egyik legfőbb európai támogatója volt. Az 1948-49-es Függetlenségi Háborút nagy részben cseh fegyverekkel vívták, s az izraeli légierő első kiképzőbázisa is Csehországban volt. A rendszerváltozás utáni cseh politikusok is rendre kiálltak Izrael mellett, gyakran szembe kerülve az Európai Unió hivatalos politikájával.

I love Israel – civil kiállás Malajziából

Jonathan Ong Ujang maláj egyetemista nagy vihart kavart „I love Israel” kezdetű Facebook-bejegyzésével, melyet azért írt, mert a maláj hatóságok diszkriminatív intézkedései miatt az izraeli ifjúsági szörf-válogatott tagjai nem indulnak a Malajziában rendezett világbajnokságon. A diák így fogalmazott: „Malajzia nevében őszintén bocsánatot kérek az Izraelnek okozott megaláztatás miatt. Mint önálló nemzetnek, Izraelnek is joga van arra, hogy büszke legyen önmagára és nemzeti jelképeire. Nagy kár, hogy kormányunk nem ismeri el Izrael Állam jogát a létezéshez.”

image001
Dorian Paskowitz, az első izraeli szörföző
Az írás azután született, hogy a korábban világbajnokságot nyert izraeli sportolók visszavonták indulásukat a maláj versenyről, amelyen nagy eséllyel dobogós helyen végeztek volna. A szervezők ugyanis kikötötték, hogy semmi esetre sem húzzák fel az izraeli lobogót, és nem játsszák el az izraeli himnuszt. Megtiltották azt is, hogy az izraeli versenyzők szörfdeszkáján és mezén bármilyen utalás legyen országukra, illetve elkobozták vona telefonjaikat és számítógépeiket is. A megalázó feltételek miatt az izraeli sportolók a távolmaradás mellett döntöttek, és panaszt nyújtottak be a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, valamint a Nemzetközi Hajózási Szövetséghez is.

 

 

Megszakítás