Egykor a tárgyilagosság mércéje volt, mára az Izrael-ellenesség mércéje lett.

„Agyonlőttek egy palesztint a két emberrel végző jeruzsálemi merénylet után” – ezzel a címmel számolt be a BBC arról a szombat esti terrorista akcióról, melynek során a 19 éves palesztin elkövető megkéselt két zsidó járókelőt, valamint megsebesítette egyikük feleségét és két (!) éves kisgyerekét. Az iszlám dzsihád tagjaként azonosított terrorista ezután tüzet nyitott a közelben lévő rendőrökre, akik visszalőttek. A címadás alapján ez utóbbi momentum volt az, amit a BBC az egész eseménysorozatból kiemelten hírértékűnek tartott.

A közösségi médiában számos olvasó adott hangot felháborodásának. Talán ennek is köszönhető, hogy a csatorna később a következőre változtatta a címet: „Jeruzsálem: egy palesztin megölt két izraelit az Óvárosban.”

bbc

Az izraeli kormányzati sajtóiroda vezetője tiltakozását fejezte ki az eset miatt – írja az Arutz Sheva. „Az objektivitás hiányának is van határa, és ez a címadás botrányos” – mondta, majd hozzátette, hogy a cím megváltoztatása ellenére személyesen is panaszt fog tenni a csatorna izraeli irodájának vezetőjénél, kiemelve, hogy nem fogják szó nélkül hagyni az ilyen eseteket.

Egyébként, a két éves kisgyerek könnyebb sérülésekkel megúszta a támadást, ami BBC-értelmezésben azt jelenti, hogy nem volt tekintettel a palesztin támadó érzéseire és szempontjaira. Lehet, hogy a zsidó érzéketlenség ilyen galád megnyilvánulása miatt újabb bojkottot kellene hirdetni Izrael ellen, amiről aztán a neves angol csatorna is hírt adhatna lelkesen.

Munkatársunktól

Megszakítás