Izrael már így is azon országok közé tartozik, ahol a leghosszabb a születéskor várható élettartam, de a statisztikák szerint az életkor a jövőben tovább emelkedhet.

Ha folytatódik a trend, akkor 40 év múlva az izraeli férfiak átlagos élettartama 89 év lesz, míg az izraeli nők átlagosan 95 éves korukig élhetnek – ezt tartalmazza az izraeli Központi Statisztikai Hivatal szerdán közzétett prognózisa.

A számításaik során a kutatók figyelmen kívül hagyták a jövőbeli esetleges gyógyászati áttöréseket, pusztán az 1970 óta tartó életkor-növekedés elemzése alapján jutottak a fenti következtetésre – írja tudósításában az Arutz Sheva.

Izrael már most az elsők között található az OECD országok között a várható élettartam és az életminőség tekintetében. Ami a tavalyi adatokat illeti: az izraeli férfi körében átlagosan 80,3 évet állapítottak meg, ami a harmadik legmagasabb várható életkor az OECD országok között (első: Izland, második: Svájc). Az izraeli nők esetében ez a szám 84,1 év, ami a 35 OECD ország kötött a 11. legjobb eredmény.

1975-ben a férfiak átlagosan 70,4, a nők pedig 73,9 évet éltek Izraelben. Ami azt jelenti, hogy negyven év alatt az átlagos élettartam 15 évvel lett hosszabb.

A kutatók ezt a pozitív folyamatot az orvostudomány fejlődése mellett az életmódbeli változásokkal magyarázzák, közülük is elsősorban azzal a hatalmas erőfeszítéssel, amivel az embereket meggyőzték a dohányzásról való leszokásra. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor újabb 15 évvel lesz hosszabb a várható élettartam négy évtizeden belül.

Ehhez teszi hozzá néhány demográfus azt a megjegyzést, hogy az orvostudomány további fejlődésével kapcsolatban nem lehet pontos előrejelzéseket tenni, holott annak rendkívül nagy szerepe lesz az életkilátások alakulásában.

zsido.com