Elhunyt az a zsidó kardiológus, aki társfeltalálója volt a testbe ültethető szívritmus-szabályozónak. Dr. Morton Mower 89 éves korában rákban hunyt el Denverben – írja a jta.org.

A pacemaker olyan eszköz, amely apró áramütésekkel korrigálja a szabálytalan szívritmust. Ma már évente több mint 300 ezer emberbe ültetik be.

Dr. Morton Mower a szerkezet két feltalálójának egyike volt. A szintén zsidó Dr. Michel Mirowskival együtt 1969-ben kezdte el az eszköz kifejlesztését. A pincéjében ismerkedett az elektrotechnikával, egyfajta önképzés keretében, hogy elkészítse a műszer prototípusait, amelyről a páros úgy vélte, hogy jelentős előrelépés lehet az addigi, külső technológiához képest.

A baltimore-i születésű Mower később azzal viccelődött, hogy ők ketten lényegében „egy időzített bombát találtak fel”. Miután 1980-ban először ültették be emberbe, és az illetékes amerikai hivatal 1985-ben jóváhagyta, az innováció forradalminak bizonyult.

Dr. Morton Mower rengeteg elismerést kapott és üzletileg is igen sikeres lett. Az orvostudományhoz való hozzájárulása csak a Jewish National Fund iránti elkötelezettségével vetekedett, amelynek ő és felesége, Dr. Tobia Mower jelentős adományozói voltak.

Fotó: jesse orrico on Unsplash

Megszakítás