Izraelből és 50 másik országból – köztük Szaúd-Arábiából – csaknem 8500-an válaszoltak egy izraeli-amerikai család felhívására, amelyben kórházi önkénteseket keresnek, ha szükség lenne rájuk a háború alatt – írja az israel21c.org.

Hatalmas erejű reakciót kaptunk – mondja Eliana Marcus Aaron ápolónő, az EMA Care izraeli egészségügyi menedzsment és egészségügyi érdekvédelmi cég alapítója.

Aaron és testvére, Yigal Marcus, az AllianceBernstein globális vagyonkezelő cég tel-avivi irodájának vezetője, a család közép-izraeli otthonában önkéntesek segítségével vészhelyzeti felkészülési központot hozott létre.

Amikor október 7-én kitört a háború, az öt Marcus testvér éppen Eilaton ünnepelte édesapjuk, Dr. Ralph Marcus jeruzsálemi reumatológus 80. születésnapját. A New Jersey állambeli Teaneckből származó családból ma már mindenki Izraelben él, kivéve két testvérüket, akik mindketten orvosok Floridában.

Mielőtt testvérei október 9-én hazarepültek, Yigal Marcus megkérdezte, hogy visszajönnének-e Izraelbe, és szükség esetén önkéntes munkát vállalnának-e a kórházakban. Természetesen igent mondtak, a felesége pedig a WhatsAppon küldött el felhívást az ismerősöknek, ami aztán terjedni kezdett és rengetegen jelentkeztek segíteni. Az első 48 órában több mint 5300 egészségügyi és nem egészségügyi dolgozó regisztrált egy biztonságos adatbázisban. Az Egészségügyi Minisztérium szerint már 150-200, főként orvosi önkéntes jelentkezett – mondta Aaron a lapnak.

Az izraeli kórházakban sürgősen szükség van önkéntesekre, akik nem orvosi munkákat végeznek: betegszállítás, ételosztás, ápolás, logisztika, készletezés és adminisztratív feladatok. Ezeket a feladatokat ugyanis általában olyan alkalmazottak végzik, akik most a tartalékosként szolgálnak, vagy más háborús okok miatt nem tudnak munkába állni. Az Egészségügyi Minisztérium Vészhelyzeti Műveleti Központja felkérte Eliana Marcus Aaront hogy felügyelje a nem egészségügyi személyzet önkéntes elhelyezését az összes izraeli egészségügyi intézményben.

 

Megszakítás