85 év után visszakerült jogos tulajdonosaihoz – az eredeti tulajdonos örököseihez – egy nácik által elrabolt, XVIII. századi kiduspohár, írja az aish.com.

A németországi zsidóknak 1939 februárjától fogva kötelessége volt beszolgáltatni nemesfémből készült tárgyaikat. Az így összegyűlt 135 tonna nemesfémet (többnyire ezüstöt) a háborús erőfeszítések céljaira eladták, ám néhány különlegesebb darabot múzeumok szereztek meg. A müncheni Bajor Nemzeti Múzeum például 350 tárgyat szerzett meg a helyi gyűjtőhelyként szolgáló zálogháztól. Köztük volt Rosa Marx XVIII. századi ezüstserlege is. Rosa Marx Theresienstadtban veszett oda, miután – nem tudni, milyen okból – nem szállt fel a családját a biztonságba szállító vonatra, hanem Németországban maradt.

A múzeum évtizedekkel ezelőtt visszaszolgáltatta a tárgyak zömét, ám mintegy 110 darab azóta is a raktárban várta a sorsát. Matthias Weniger, a múzeum munkatársa 2019-ben vállalta a tárgyak visszaszolgáltatásának fáradságos munkáját, amihez fel kellett kutatnia a jogos tulajdonosok örököseit szerte a világban. Így talált rá az amerikai Peter Saulsonra és feleségére, Sarah-ra. A férfi Rosa Marx dédunokája, és egy zárt körű ünnepség keretében már vissza is kapta meggyilkolt dédnagyanyja kiduspoharát.

A poharat – a fémjelzés szerint – 1721-1725 között készítette Philipp Stenglin ezüstműves a németországi Augsburgban. A családfő forró vízzel kóserolta ki a 85 v után visszakapott poharat, majd – a szentség magasabb fokaként – megmerítette a mikve (rituális fürdő) vizében. Ezzel kapcsolatban Saulson elmondta:

„A pohár a szörnyűségekre utaló emlék helyett ismét csodálatos és spirituális szépséget hordozó tárggyá alakult. Újra visszatért családunk történetébe.”

Weniger, aki külön figyelmet fordít arra, hogy minden egyes darabot személyesen adjon át, ezzel a kiduspohárral együtt összesen 59 darabot juttatott vissza jogos tulajdonosaikhoz Izraelbe, az Egyesült Államokba és a világ más országaiba. A Saulson család hálás volt ezért a gesztusért: „Éppen az ellenkezője ez annak, ami ma a világban történik: valaki abból az országból, melyet mind a mai napig jogosan tartunk az emberi történelem legborzalmasabb antiszemitizmusa forrásának, vállalta, hogy kibogozza ezen iszonyatos bűn egy apró aspektusát” – mondta Peter és felesége az október hetedikei eseményekre utalva hozzátette, hogy a pohár visszatérése „reménysugár a sötét időkben”.

 

Megszakítás