Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy amerikai reform rabbik egy csoportja levélben sürgette a washingtoni törvényhozókat, hogy szentesítsék az Iránnal megkötött nukleáris megállapodást. Tegnap reggel viszont 840, a judaizmus főáramához tartozó rabbi tett közzé nyílt levelet az interneten, amelyben az iráni alku ellen foglalt állást.

A levélben a rabbik leszögezik, hogy „amíg a diplomatáink fáradhatatlanul azon dolgoztak, hogy békés megoldást találjanak az iráni nukleáris kihívásra, mi hittük és reméltük, hogy lehetséges jó megállapodást kötni.” Aztán megállapítják: „ez a remény egyelőre nem teljesült.”

Az aláíró rabbik mérlegelték az egyezmény támogatásának és elutasításának következményeit.  Ennek során arra a következtetésre jutottak, hogy az egyezmény ellentétes mind az Egyesült Államok, mind annak szövetségei, elsősorban Izrael rövid és hosszú távú érdekeivel. Ezért mély aggodalmukat fejezik ki a megállapodás miatt.

A rabbik felhívják a figyelmet arra, hogy az egyezség jóváhagyása esetén Irán anélkül jut majd 150 milliárd dollárhoz, hogy akárcsak ígértet kellene tennie a gyalázatos politikájának megváltoztatására.

„Az iráni rezsim megfosztja polgárait az alapvető emberi jogoktól, Amerika és Izrael elpusztítására szólít fel, és nyíltan tagadja a Holokausztot. Ez a veszélyes rezsim, a terrorizmus legnagyobb állami finanszírozója, most pénzügyi szabadságot kaphat, hogy még több erőszakot terjesszen világszerte” – hangsúlyozzák.

A levélben a rabbik sorra veszik, hogy a megállapodás egyes elemei miért nem jelentenek garanciát az iráni fegyverkezési tervekkel szemben.

„Féltjük azt a világot, amit a gyerekinkre hagyunk, ha ez a megállapodás életbe lép” – jelentik ki. Éppen ezért egyetértenek azokkal az amerikai vezetőkkel és szakértőkkel, valamint azokkal az izraeli hangokkal, amelyek – politikai hovatartozástól teljesen függetlenül – együttesen állítják, hogy „képesek vagyunk és muszáj is jobban csinálni.” (az eredeti szöveg itt nyilvánvalóan Obama választási szlogenjére, a Yes, we can-re utal).

Az aláírók arra kérik a képviselőket és a szenátorokat, hogy mérlegelve azokat a veszélyeket, amelyek a megállapodás miatt az Egyesült Államokra és a szövetségeire leselkednek, szavazzanak nemmel az előterjesztésre. Egyben arra biztatják a zsidó szervezeteket, hogy közösen lépjenek fel a „veszélyes egyezménnyel” szemben és egy jobb megállapodás érdekében.

A levél végén a rabbik kifejezik reményüket, hogy eljöhet az az idő, amikor az egész világon a béke uralkodik, és „nem emel nemzet nemzet ellen kardot és nem tanulnak többé háborút!” (Jesájá könyve 2, 4).

Aztán hozzáteszik: „Addig azonban egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy felhatalmazzuk ezt a rezsimet arra, hogy könyörület nélkül kardot emeljen azok ellen, akik kiállnak a jóság, a szabadság és a béke mellett.”

A petíció kezdeményezői azt szeretnék, hogy szeptember 7-ig ezren írják alá a nyílt levelet. Feltehetően nem kell addig várniuk. Az aláírók száma egy nap alatt 955-re emelkedett.

 

 

Megszakítás