Az intézmény a helyi zsidóság adománygyűjtő tevékenységének köszönhetően nyílt meg a közelmúltban.

A holland kormány döntése értelmében 8.5 millió dolláros támogatásban részesül az amszterdami Holokauszt Múzeum. Az intézmény tavaly a helyi zsidóság adománygyűjtő tevékenységének köszönhetően nyílt meg. Az állami támogatást Mark Rutte, a holland elnöki kabinet egyik tagja jelentette be – közölte kedden a Times of Israel.

A tervek szerint a múzeum teljes fejlesztésére 6 millió dollárt, míg egy, a közel 100 000 holland meggyilkolt áldozat nevét ábrázoló fal felépítésére 2.5 millió dollárt szánnak majd. Az emlékfalt tervező építész, Daniel Libeskind fekete márványtömbből faragott falra vési az ismert áldozatok neveit. Az építményt várhatóan jövőre adják át.

„Nehéz felfogni azt a gyilkosságot, amit 102 000 holland zsidó, roma és szinti ellen követtek el” – mondta Martin van Rijn, a holland egészségügyért, és sportért felelős államtitkár. „Örökre kötelességünk marad, hogy megemlékezzünk rólunk” – hangsúlyozta a támogatás átadásáról szóló hírek kapcsán.

Hollandiában a második világháborút megelőzően közel 140 000 zsidó élt. A nácik és kollaboránsaik a közösség 75 százalékának meggyilkolásáért felelősek – ami a nyugati országok között a legmagasabb arány.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a holokauszt történéseiről szóló emlékek évek óta egyre többeket foglalkoztatnak Hollandiában. Az amszterdami Anna Frank Ház látogatóinak száma az elmúlt hét évben minden alkalommal nőtt, 2016-ban közel 1.3 millió fő látogatott el a múzeumba, ahol egykor a naplót író zsidó kislány bújt el családjával a nácik elől.

zsido.com