Az ikrek ezúttal egy tórai kémtörténetet elevenítenek fel.

Joel és Saul ezen a héten egy Jerikó környéki, ősi erődítménybe vezeti a nézőket. Ezt az épületet 2900 évvel ezelőtt építették, ám a falai meglepően jó állapotban maradtak fenn, még egy lépcsőkezdemény is látható az egyik oldalon. Hátuk mögött a mai (a békefolyamat kezdete óta zsidók számára nem látogatható) Jerikó terül el, a világ egyik legősibb városa. Az a város, melyről a hetiszakaszhoz kapcsolódó prófétai szakaszban olvashatunk.

Saul és Joel erről is beszél az olvasónak, de mielőtt Jerikó kikémlelésének történetéről beszámolnának, egy tórai kémtörténetet elevenítenek fel. Hetiszakaszunk, a Slách (más néven Slách lechá) ugyanis pontosan egy kémtörténettel kezdődik. A nép zúgolódik, Mózes pedig 12 férfit küld Kánaán földjére, hogy kikémleljék az országot, ahova éppen készülnek bevonulni. A kémek azonban nem jó hírekkel térnek vissza… A történet többi részét meghallgathatják a videóban, melyet ezen a linken érhetnek el.

A hetiszakaszban a történelmi események bemutatása, valamint áldozatok felsorolása után még egy nagyon fontos micváról olvashatunk. Ez nem más, mint a magyarosan cicesznek mondott cicit, vagyis a szemlélőrojtok parancsolata:

Szólj Izrael fiaihoz és mondd nekik, hogy készítsenek maguknak rojtot ruháik szögleteire nemzedékeiken át; és tegyenek a szöglet rojtjára kék bíbor zsinórt. És legyen nektek rojt gyanánt, hogy lássátok azt, és megemlékezzetek az Örökkévaló minden parancsairól és megtegyétek azokat, hogy el ne térjetek szívetek és szemeitek után melyek után paráználkodva járnátok; hogy megemlékezzetek és megtegyétek minden parancsolataimat és szentek legyetek a ti Isteneteknek. (M.IV. 15:38-40)

Vagyis: ha valaki olyan ruhadarabot ölt magára, melynek négy sarka van, arra a parancsolatokra emlékeztető szemlélőrojtokat kell tennie. A kisfiúk hároméves koruktól kezdve minden nap az ingük alatt viselik a ciceszt, 13 éves koruktól fogva (más közösségekben az esküvő után) pedig imádkozáshoz magyaros kiejtéssel táleszt (héberül tálit) viselnek.

A hetiszakasz földrajzi vonatkozásáról itt olvashatnak.

A Slách hetiszakaszról szóló kisfilmet itt nézhetik meg:

Slách hetiszaksz פרשת שלח

Uploaded by Naftali Deutsch on 2019-06-27.

Saul és Joel korábbi filmjeit a YouTube csatornájukon tekinthetik meg.

A hetiszakasz: Slách (M.IV. 13: 1-15:41)

Háftárá: Jehosua 2:1-24

Gyertyagyújtás időpontja Budapesten: 20:27

Gyertyagyújtás időpontja Jeruzsálemben: 19:09

A szombati gyertyagyújtás szövege

בָּרוּךְ אַתָּה ה’ אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל שַׁבָּת..

Báruch Átá Ádonáj Elohénu melech háolám, áser kidsánu bemic­votáv, vecivánu lehádlik nér sel sábát.

Áldott vagy Te, Örökkévaló Istenünk, a Világ Királya, aki megszentelt minket pa­rancsolataival és meghagyta, hogy meggyújtsuk a szombat fényét!

 

A szombat kimenetele Budapesten: 21:47

A szombat kimenetele Jeruzsálemben: 20:31

zsido.com

Megszakítás