Argentína legnagyobb zsidó közösségének honlapján még mindig működik a „büntetlenül elmúlt napok” számlálója, ami több mint 7600 napja emlékeztet a szervezet központja ellen végrehajtott 1994-es támadásra, amiben 85 ember halt meg.

Az ügyészek iráni ügynököket sejtettek a robbantás hátterében, de senkit nem ítéltek el a dél-amerikai ország történetének legsúlyosabb terrortámadásában. Az eset sok argentin számára az ostoba és korrupt igazságügyi rendszert szimbolizálja, ami a szintén korrupt politikusok szeszélye szerint működik – írja cikkében a haaretz.com.

Az ügyben 21 év után most újabb vizsgálat indult: két korábbi ügyész, a hírszerzés tisztjei, egy volt rendőr, a zsidó közösség egyik vezetője és a robbanóanyagot szállító teherautó tulajdonosa is a vádlottak padjára került, 3 és 15 év közötti börtönbüntetés várhat rájuk. Az ügyben előveszik Carlos Menem akkori elnököt is, aki a főbíróval együtt hátráltatta a nyomozást. A beszámolók szerint a tárgyalás kezdetben arról fog szólni, hogy Menem és társai miért és hogyan próbáálták akadályozni az igazság kiderítését. Megvizsgálják, hogy az elnök szíriai származása és az 1990-es évek geopolitikai helyzete befolyásolta-e a döntéseit.

Carlos Menem, akinek a szülei vándoroltak ki Szíriából Argentínába, 1989 és 1999 között volt az ország elnöke. A jelenleg 85 éves politikus 2005 óta szenátor. Az argentin hatóságok már régóta vádolják azzal Iránt és a Hezbollah-ot, hogy ők állnak a támadás mögött. A mai napig több iráni állampolgár szerepel ebben az ügyben az Interpol körözési listáján, de Irán mindig is tagadta az érintettségüket.

A mostani eljárásban Sabrina Namer ügyész várhatóan azzal fog érvelni, hogy maga az elnök utasította Juan Jose Galeano bírót: állítsa le a vizsgálat „szíriai szálát”, amikor képbe került egy szíriai férfi, bizonyos Kanoore Edul. Őt a támadás után őrizetbe vették, mert a terrortámadás előtt egy nappal felhívta a robbanóanyagot szállító teherautó tulaját Carlos Telleldin-t. Edul szülei személyes viszonyban voltak a Menem családdal, és ők is gyanúba keveredtek, mert kapcsolatot találtak köztük és az iráni követség egyik tisztségviselője között. Moshen Rabbani-t tartják a támadás kitervelőjének, kiadatását folyamatosan próbálják elérni. Kanoore Edul 2010-ben halt meg és mindig tagadta szerepét az ügyben.

Egy korábbi interjúban Galeano bíró szintén tagadta érintettségét, nem ismerte el, hogy utasítást kapott volna az elnöktől az ügy eltusolására. Azt mondta, hogy Edul-t azért nem vizsgálták tovább, mert nem volt ellene elég bizonyíték. Az ügy másik hangsúlyos része az a 400 ezer dollár, amit a már említett Carlos Telleldin kapott 1996-ban. Ő az egyetlen, akit letartóztattak akkoriban. Állítólag Galeano bíró tárgyalt a kifizetésről, a pénz pedig titkosszolgálati forrásból származott.

Alberto Nisman-t, az ügyet eredetileg vizsgáló ügyészt idén január 18-án holtan találták, néhány nappal azután, hogy megvádolta Cristina Fernandez elnököt, azzal, hogy ő is iráni tisztségviselőket menteget az ügyben.

 

Kép: haaretz.com

Megszakítás