7500 darab emlékpénzt ad ki Izrael a modern kori állam fennállásának 75. évfordulója alkalmával, adja hírül az e célból létrehozott weboldal, az Israel Anniversary Coin. A gyémánt évfordulóra kiadott pénzérmék Izrael újjáéledését ünneplik az ősi hazában, leróják tiszteletüket az elért sikerek előtt. Az aranyból, ezüstből, illetve bronzból készült, szépen megmunkált pénzérmék olyan korábbi darabokhoz csatlakoznak, mint az ötvenedik, valamint a hetvenedik évforduló pénzei, továbbá az Izrael csodái elnevezésű sorozat darabjai.

Israel Anniversary Coin

Az új pénzek első oldalán a 75-ös számon kívül egy menóra, Izrael térképe és az izraeli zászlót magasra emelő emberek egy csoportja látható, hátoldalukon pedig egy nagy méretű menóra, lobogó lángokkal.

A Jeruzsálemi Pénzverde több emlékpénzt adott ki az elmúlt évtizedekben Izrael állam, illetve izraeli lakosság tiszteletére. Az elegáns megjelenésű érméket neves izraeli művészek tervezik és a legjobb minőségű nemesfémekből verik. A 75. évfordulóra kiadott pénzek az 1948-as csodás győzelemre és a zsidó nép ősi hazájába való visszatérésére emlékeznek és a 75 évnyi sikert ünneplik. Ez jelenik meg a pénzérmék képi világában, a menóra a földhöz való ősi jogot képviseli, a térkép a mai államot, a zászló magasba emelése pedig az izraeli függetlenségi háború utolsó csatájának emlékét őrzi. Ez nem volt más, mint az Um Rasrasban, vagyis a mai Éjláton végrehajtott Uvdá-akció (1949. március 5-10.), melynek ikonikus pillanatát őrzi az ábrázolás: az izraeli katonák felhúzzák az izraeli zászlót az elfoglalt egyiptomi rendőrállomás előtt. Az uvdá héberül azt jelenti: tény, az akció célja pedig az volt, hogy az elfoglalt területen kinyilvánítsa az izraeli szuverenitást. Mivel ez volt az 1948-49-es függetlenségi háború utolsó katonai akciója, a sebtében kézzel rajzolt, „tintazászló” néven ismertté vált zászló felvonása 1949. március 10-én (ádár 11.) délután 16:00-kor egyben a háború végét is jelentette.

Izrael ijár hónap ötödikén (ebben az évben április 26., szerda) ünnepli függetlenségi napját.

Megszakítás