Carpentras zsinagóga Wikipédia

Az egyik francia tévécsatorna szavazást hirdetett „Franciaország kedvenc műemléke” címmel, amelyen Carpentras történelmi zsinagógájára is lehet szavazni – számol be a Jewish Heritage Europe.

Minden régió három műemléket jelölhetett, először ezek közül kell választani, ezután még egy forduló következik. A Provence-Alpes-Côté d’Azur régióban Franciaország legrégebbi aktív zsinagógájával az arles-i római amfiteátrum és egy másik, zsidósághoz kapcsolódó helyszín, a Saint Jean-Cap-Ferrat  településen található pazar Rothschild-villa versenyez. Utóbbit 1907 és 1912 között építtette Béatrice de Rothschild bárónő.

A carpentras-i zsinagóga 1367-ben épült. A zsidókat 1306-ban kiűzték a Francia Királyságból, de menedéket találtak a pápai birtokokon, ahol négy városban élhettek: Carpentrasban, Cavaillonban, Avignonban és l’Isle sur Sorgue-ben.

A XVIII. században a középkori zsinagógát kibővítették, a belső terét barokk és rokokó stílusban építették át. A komplexum földszintjén két mikve található: az egyikben melegvíz lehetett, ez a XVIII. században készült, a másik pedig – amely egy 10 méteres akna alján található jelenleg – a középkorból származik.

 

650. születésnapját ünnepli a franciaországi Carpentras zsinagógája

Ez Európa egyik legöregebb és egyik legszebb zsidó imaháza. A zsinagóga 650 éves évfordulójára rendezett ünnepségen a helyi közösség 125 tagján kívül részt vett Franciaország főrabbija, Haim Korsia, más rabbik, valamint a helyi katolikus érsek és egy befolyásos imám. “Megmutatjuk, hogy történelmünk és gyökereink milyen mélyen kapaszkodnak Franciaország talajába.”- mondta beszédében Korsia főrabbi, majd hozzátette, … Olvass tovább

Megszakítás