Az Ausztrália távoli szegletében elhunyt orvos otthonától hétórányi autóútra található a legközelebbi chevra kadisa, azaz temetkezési egylet. Ez nem gátolta meg Perth egyik lubavicsi küldöttjét, hogy azonnal útnak induljon, hogy a zsidó hagyományok szerint helyezze végső nyugalomra az elhunytat – írja az Anash.

Dr. Avon Moffson Kalgoorlie-ben élt, Nyugat-Ausztrália egy mindentől távol fekvő településén. Miután szukkot ünnepén távozott az élők sorából, családja felvette a kapcsolatot a Perth-ben működő hitközséggel és kérte a temetés lebonyolítását. Egy zsidó temetés egyik legfontosabb eleme, hogy elhangzik a halottért mondott kádis ima. Ehhez azonban minján, azaz tíz zsidó férfi jelenléte szükséges, amit Kalgoorlie-ben nem könnyű megszervezni. Egykor, még az aranyláz idején sok zsidó élt a településen, mára azonban mindössze hatan maradtak. A szervezést Nyugat-Ausztrália egyik lubavicsi rabbija, Shalom White vállalta magára, aki különböző internetes felületeken kérte a környékbeli zsidókat, hogy jelenjenek meg a szertartáson, hogy ismeretlen hittestvérük megfelelő búcsúztatásban részesülhessen. Ő maga pedig autóba ült a chevra kadisa elnökével, Mike Gomerrel, és hét órát utazva eljutottak Kalgoorlie-ba. Mivel éppen szukkot, a sátoros ünnep, közbülső, félünnepi időszaka volt, egy könnyedén felállítható sátrat és a négy növényből álló ünnepi csokrot is magukkal vitték, hogy a temetésre érkező zsidók is teljesíthessék az ünnep különleges parancsolatait.

A rabbinak nem kellett csalódnia a vidéki Ausztrália zsidó lakosaiban: még többen is összegyűltek, mint a minimálisan szükséges tíz fő, és Dr. Moffson temetése teljes egészében az ősi hagyományoknak megfelelően zajlott le a helyi zsidó temetőben. White rabbi beszédében hangsúlyozta, hogy a zsidók testvériességének és egymásért vállalt felelősségének nincs határa. Ha kell, hát egy ismeretlen emberért kelnek útra, hogy utolsó útjára kísérhessék.

 

Megszakítás