Több mint 8500 ember adakozott a Pittsburghi Élet Fája zsinagógában meggyilkolt áldozatok családjainak.

A támogatók a világ nyolc országából küldtek pénzt, az Egyesült Államokban pedig 48 államból. Ezen felül a közösség újjáépítésére további 3 millió dollár érkezett különböző cégektől és szervezetektől, és 1.5 millió dollárt ajánlottak fel a zsidó intézmények védelmének megerősítésére. Összesen az ötvenezret is elérheti azon személyek száma, akik valamilyen formában hozzájárultak a tragédia következményeinek enyhítéséhez.

A pénz nagyobb része, 4.4 millió dollár ahhoz a tizenegy családhoz kerül, akik hozzátartozóikat veszítették el a merényletben. Félmillió dollár a terrorista semlegesítése közben sérülést szenvedett rendőröket segíti, akik további támogatásra számíthatnak egyéb alapítványoktól is.

„Nincs az a pénz, amely kompenzálhatná a szeretteink halálát. Semmi sem pótolhat egy hirtelen, erőszakos módon félbeszakított életet. Nincs akkora összeg, amekkora begyógyíthatná a közösségünkön ütött sebet” – nyilatkozta a zsinagóga vezetősége.

Összesen 5.3 millió dollár jut azoknak, akik valamilyen formában sérültek a merénylet kapcsán: elveszítették családtagjaikat, megsebesültek, vagy traumát szenvedtek el az épületben, vagy annak közelében bujkálva. 650 dollárt kap az a három közösség, mely a támadás napján istentiszteletet tartott az épületben, melyből 450 000 dollárt a zsinagóga rekonstrukciójára költenek. 300 000 dollárt a későbbi megemlékezésekre és oktatási programokra különítettek el.

A pénz elosztásáról egy független szakértői bizottság döntött, amely kikérte a közösség vezetői és az áldozatokat támogató alapítványok véleményét.

Robert Bowers, a merénylő tavaly október végén egy AR-15-ös gépkarabéllyal és három kézifegyverrel tört be a zsinagógába, miközben azt kiáltotta: „Meg akarok ölni minden zsidót!”

A bíróság 44 bűncselekmény elkövetésével vádolta meg, ám ő nem vallotta magát bűnösnek. Később a szövetségi bíróság további 19 vádpontot fogalmazott meg. Ezek között szerepel az erőszakos bűncselekmény közbeni fegyverhasználat, gyűlölet-bűncselekmény elkövetése és vallási közösség elleni támadás.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287

 

Megszakítás