Az izraeli alternatív tejtermékek úttörő gyártója és fejlesztője, a Remilk a világ legnagyobb precíziós erjesztő létesítményét építi fel, hogy tehenek nélkül állítson elő tejfehérjéket. A Rehovotban működő élelmiszertechnológiai vállalkozás bejelentette, hogy a 750 ezer négyzetméteres, állatmentes tejüzemét a dániai Kalundborgban, egy öko-ipari parkban nyitja meg az év végére – írja a israel21c.org.

Az új dániai üzem évente 50 ezer tehenet fog kiváltani. A fenntarthatóságot szolgáló, körkörös termelés során az egyik vállalat melléktermékét egy másik üzem erőforrásává alakítják át.

Tej tehén nélkül?

Egy izraeli start-up tehén nélkül állít elő tejtermékeket. „Jobb az embereknek, a teheneknek és a bolygónknak is” – mondják. Amellett, hogy emberek milliói fogyasztanak nap mint nap tejet és tejtermékeket, az emberiség számára a tej fontos vitaminforrás is. Megtermelése azonban komoly terhelést jelent mind a környezetünkre, mind pedig általában a bolygónkra nézve. Az izraeli Remilk … Olvass tovább

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy a sörfőző- és sütőiparból származó élesztőt használják alapként a kémiailag azonos tejfehérjék erjesztéséhez, amelyekből a gyártó koleszterin, laktóz, hormonok és antibiotikumok nélkül tejet, sajtot és joghurtot készíthet. Az eljárás, a hagyományos tejtermeléssel szemben, nem terheli a környezetet.

A Remilk 2019-ben alakult és tavaly januárban 120 millió dollárt gyűjtött össze befektetőktől.

Fotó: Photo by cottonbro from Pexels