Tova Friedmannak 5 és 6 éves kora között nem volt neve, ő volt az A27633-as rab – olvasható a ynetnews.com cikkében. A számot egy másik zsidó fogoly tetoválta a karjára, amikor Auschwitzba érkezett.

„Annak a nőnek, aki ezt a tetoválást készítette, remegett a keze, mert annyira kikészítette, ha gyerekeket kellett tetoválnia”

– mondja Friedman a TikTokon megosztott számos videójának egyikében. „Azt mondta nekem: Ne feledd, mostantól ez a neved! Meg kell tanulnod!” – idézi fel az egykori gyermekfogoly, majd így folytatja:

„Bár addig nem jártam iskolába, nem ismertem a számokat, tudtam, hogy ez az, ami élet és halál között a különbséget jelentheti”.

Friedman 1938-ban született Tula Grossman néven Lengyelországban. Apját a dachaui koncentrációs táborba hurcolták, majd később őt és édesanyját Auschwitzba vitték.

„Anyám soha nem titkolta előlem az igazságot” – mondja.

„Az Auschwitzba vezető úton azt mondta, hogy ez az utolsó állomásunk, itt fogunk meghalni. Mindenki, aki Auschwitzban volt, tudta ezt, csak azt nem tudták, hogy mikor.”

„A táborban állandóan éhes voltam, a hatodik születésnapomon anyám ellopott egy darab kenyeret, és elhozta nekem ajándékba. Az őrök tetten érték, és fejbe verték. Az eset miatt krónikus fejfájása lett és 12 évvel a háború vége után minden előjel nélkül elaludt az otthonunkban a kanapén, soha többé nem ébredt fel. Mindössze 45 éves volt.” – emlékszik vissza az asszony.

Apja is túlélte a holokausztot, hazatértek, de Lengyelországban már nem volt maradásuk. Amikor 12 éves volt szülei úgy döntöttek, hogy kivándorolnak az Egyesült Államokba. Az egyetemet szociális munkásként végezte el, később hozzáment Meir Friedman biokémikushoz, aki két éve halt meg.

Óriási követőtábora van TikTokon a holokauszttúlélőnek

A platformon saját tapasztalatait osztja meg, „tiktokgrandpa” becenevet kapta a felhasználóktól.

A 83 éves Tova Friedman semmit sem tudott a közösségi médiáról, amíg unokája, a 16 éves Eran úgy nem döntött, hogy készít neki egy profilt, amelyen megoszthatja az Auschwitzról szóló emlékeit, és válaszolhat a népirtással kapcsolatos kérdésekre. 

 

TovaTok (@tovafriedman) Official TikTok | Watch TovaTok’s Newest TikTok Videos

TovaTok (@tovafriedman) on TikTok | 6.7M Likes. 419.1K Fans. Holocaust Survivor Tova Friedman Vids/comments by Aron G. “Savta” = Grandmother

 

„Néhányan nem hiszik el, hogy megtörtént, mások pedig nem fogják fel a nagyságrendjét”

– magyarázza a fiú.

A nyolcszoros nagymama egyre sikeresebb lett a TikTok-on, jelenleg már több mint 360 ezer követője van. A tapasztalatairól azt mondja:

„Rengeteg fiatal kérdezett tőlem, sok nem zsidó is megkeresett, és ez is fontos. Mindig megemlítem, mennyire fontos, hogy mindenki ismerje a történteket és emlékezzen. Ha nem emlékezünk, akkor mindazok, akik a holokauszt során elpusztultak, a semmiért haltak meg. És ha nem emlékezünk, megismétlődhet.”

Fotó: YouTube