Feltehetően Dávid király szövetségese, a Bibliában többször említett Gesur királyság emelte az erődítményt.

Az Izraeli Régészeti Hatóság szakemberei a Hiszpin településre tervezett új lakónegyed építési munkálatainak megkezdése előtt vizsgálták át a területet, és így bukkantak az ősi romokra. A lelet felfedezése nagy visszhangot váltott ki és önkéntesek sokasága érkezett Hiszpinből, Novból, valamint környékbeli katonai előkészítő akadémiákról segíteni. A feltárás költségeit az Építési- és Lakásügyi Minisztérium és a területi önkormányzat vállalta magára.

„A feltárt épületegyüttes stratégiai helyszínen épült egy alacsony dombtetőn az El-Ál folyóvölgy felett, mely a víz felől is megközelíthető. Innen be lehet látni az egész környéket. A dombot körbevevő, másfél méter vastag falakat bazaltból emelték. A munkálatok közben rendkívüli jelentőségű leletre bukkantunk: két, szarvakat viselő és karjait kitáró figura sematikus rajzával díszített bazaltkőre” – mondták a feltárást vezető régészek, Bárák Cin és Enno Bron.

Ehhez hasonló ábrázolást 2019-ben ástak elő a nem túl messze, a Kinerettől északra fekvő fekvő Bét Cájdá romjainak feltárásakor. A kőoszlopra vésett figura egy emelvényen állt az egykori városkapu közelében, és feltehetően a holdisten kultuszához kapcsolódott.

A Hiszpinben feltárt lelet szintén a bejárat mellett feküdt, de két alakot ábrázol. „Elképzelhető, hogy valaki látta a Bét Cájdában felállított királyi kőoszlopot és annak a másolatát készítette el itt” – vélik a régészek.

Bét Cájdá erődített városa a gesuri királyság fővárosa volt, és a Golán-fennsík középső és déli részét uralta 3000 évvel ezelőtt. A Biblia szerint lakói jó viszonyt ápoltak Dávid királyságával, sőt, Dávid feleségül vette a gesuri király, Tálmáj lányát, Máákát.

A gesuriak legtöbb városa a Kineret (Genázáreti-tó) partja mentén feküdt, ezeket Tel Éjn Gev, Tel Hádár, vaamint Tel Szorág néven azonosítottak a régészek. A legújabb leletek arra utalnak, hogy a királysághoz a Golánon is tartoztak települések.

A leletek kiemelkedő jelentősége miatt megváltoztatták a lakónegyed terveit, hogy épségben megőrizhessék a feltárt romokat. Az elképzelések szerint az erőd és környéke régészeti parkként üzemel majd, hogy a fiatal nemzedék kötődése ősi gyökereihez megerősödhessen általa.

zsido.com

Forrás: JPost

Megszakítás