Egyesek szerint az iráni megállapodás állhat a kémkedés vádjával börtönbüntetésre ítélt izraeli férfi szabadon bocsátásának hátterében.

Igaznak bizonyultak azok a feltételezések, amelyekről lapunk is beszámolt: 30 év börtönbüntetés után, november 21-én feltételesen szabadlábra helyezik Jonathan Pollardot, az amerikai haditengerészet egykori hírszerző tisztjét, akit Izrael számára történő kémkedés miatt ítélt életfogytig tartó börtönbüntetésre az amerikai bíróság korábban – értesült az Ynetnews.

A jelenleg 60 éves férfi ügyével foglalkozó jogászok nyilatkozata alapján Pollardnak még öt éven át az Egyesült Államok területén kell tartózkodnia a döntés szerint, azonban amennyiben Barack Obama személyesen engedélyt ad rá, akár azonnal Izraelbe utazhat szabadon bocsátását követően.

Az amerikai Büntetés-végrehajtási Tanács döntésének nyilvánosságra hozatala után olyan feltételezések is születtek, melyek szerint Pollard szabadon engedésének hátterében a nemrég meghozott iráni megállapodás állhat. Az elterjedt elmélet szerint az amerikai döntéshozók ezáltal igyekeznek engesztelő gesztust tenni Izrael és Benjamin Netanjahu felé, aki máris üdvözölte a férfi szabadon engedéséről szóló hírt.

A médiában szárnyra kelt feltételezésekre reagálva John Kerry amerikai külügyminiszter kedden tagadta, hogy befolyást gyakorolt volna a bíróság döntésére: „Soha nem beszéltem erről másokkal. Nem, egyáltalán nem” – nyilatkozott a miniszter. A Fehér Ház több tisztségviselője szintén tagadta, hogy összefüggés állna fent az iráni alku és a szabadon bocsátás között.

Izraeli források szerint tekintettel arra, hogy az észak-karolinai fogolytáborban tartott férfi szombat tartó zsidó, egy nappal előre hozzák a szabadulását, hogy ne kelljen szombatot szegnie. Így valójában összességében 30 év mínusz 1 napot lesz börtönben Pollard.

zsido.com

Kép forrása: haaretz.com