Toby Levy lengyel holokauszttúlélő a Zsidó Örökség Múzeumának docenseként és előadójaként több mint egy évtizede osztja meg a rejtőzködésben és mély félelemben eltöltött gyermekkorának történeteit.

Levy pár nappal ezelőtt ismét az alsó-manhattani múzeumban járt, de ezúttal nem azért, hogy elmesélje emlékeit a látogatókkal. Ehelyett több mint 200 másik túlélővel együtt a múzeum rendezvénytermében a „Remény képei” című erőteljes fotóprojektet mutatta be, amelynek keretében minden egyes holokauszttúlélő egy-egy portréhoz állt modellt, miközben a kezében tartotta a Hamász által Gázában fogva tartott több mint 240 túsz egyikének poszterét. A terem falain „A soha többé most van” feliratú plakátok sorakoztak.

Aviv Ezra 🇮🇱 on Twitter: „Today, I had the honor of participating in an event organized by the Museum of Jewish Heritage. 240 Holocaust survivors advocating for the 240 Israelis held hostage by #HamasTerrorists in Gaza. An incredibly powerful message conveyed to the world. #NeverAgainisNow pic.twitter.com/lTpN160kxy / Twitter”

Today, I had the honor of participating in an event organized by the Museum of Jewish Heritage. 240 Holocaust survivors advocating for the 240 Israelis held hostage by #HamasTerrorists in Gaza. An incredibly powerful message conveyed to the world. #NeverAgainisNow pic.twitter.com/lTpN160kxy

Levy elmondta, hogy az október 7-i Hamász-támadás Izrael ellen – illetve az azóta világszerte tapasztalható antiszemitizmus robbanása – tökéletesen emlékezteti gyermekkorára. „Így kezdődött a németekkel” – mondta.

Múlt kedden Christopher Wray, az FBI igazgatója arra figyelmeztetett, hogy az antiszemitizmus az Egyesült Államokban „történelmi szintet” ért el az Izrael és a Hamász közötti háború nyomán.

A 85 éves Fay Malkin, aki a lengyelországi holokausztot úgy élte túl, hogy egy szomszéd farmján rejtőzködött, a New York Jewish Weeknek elmondta, hogy az október 7-i támadás óta rettenetesen szomorúnak érzi magát és nyomasztja a jelenlegi állapot.

„A legfontosabb, ami meg fog menteni minket, a közösség ereje, és különösen Izrael ereje”

– mondta.

Carsten Ruepke német főkonzul-helyettes a holokauszthoz hasonlította az október 7-i mészárlást. 

„Egy olyan ország képviselőjeként szólok önökhöz, amely történelmi felelősséget visel az elképzelhető legszörnyűbb bűntettért, a náci Németország által elkövetett tömeges gyilkosságokért azzal a céllal, hogy a zsidóságot kiirtsák Európából. A Soában 6 millió zsidó embert gyilkoltak le szisztematikusan. Nem könnyű szavakba önteni, mit jelent számomra, hogy ennyi holokauszttúlélő van ma itt, hogy szolidaritást vállaljon az október 7-én elrabolt túszokkal. Mindannyiuknak kijár legmélyebb tiszteletem és csodálatom”

– mondta a főkonzul-helyettes.

Jack Simony, az Auschwitzi Zsidó Központ Alapítvány főigazgatója a következőt fogalmazta meg:

„A holokausztot elszenvedő generációt „túlélőknek” és nem „áldozatoknak” nevezzük, mert ők azok, akik valóban megtestesítik a kitartást, a bátorságot, a merészséget és az erőt. Nincs erősebb hang a Földön, amely a remény képének üzenetét hordozná”.

Az fotózás végén az összegyűlt túlélők elénekelték a Hátikvát, az izraeli nemzeti himnuszt, valamint imádkoztak a túszokért, illetve a sebesültek gyógyulásáért.

A Hátikvá, vagyis a remény címet viselő himnusz története

Izrael a föld, melyet az Örökkévaló ígért Ávráhámnak és leszármazottainak.

 

 

 

Megszakítás