A Fővároson kívül több vidéki helyszínen is közös ünneplésre várják az érdeklődőket

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) már több mint 20 éve rendezi meg hagyományos módon hanukai gyertyagyújtását a Nyugati téren, amely idén 2018. december 2-9. között kerül megrendezésre. A hanukai gyertyák meggyújtásában az idei évben is a közélet számos prominens szereplője működik közre. A 21. hanukai ünnepségsorozat azért is különleges, mert december 5-én az izraeli The Revivo Project ad koncertet a Bálnában. Idén második alkalommal a fővároson kívül Debrecenben és Miskolcon, illetve most először Szentendrén is közös hanukai ünneplésre várják az érdeklődőket.

A Fény ünnepe annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Makkabeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szír-görög csapatok fölött, és legyőzték a görögök hellenista zsidó támogatóit is, akik változtatásokat akartak bevezetni a zsidó vallásgyakorlatban. Az erre való emlékezés és gyertyagyújtás minden nap 18:00 órától kezdődik a Nyugati téren 2018. december 2-9. között. Az ünnepségsorozat december 2-án kezdődik, amikor meggyújtják az első hanukai gyertyát. Az este további részében a Sabbathsong Klezmer Band gondoskodik az ünnepi hangulatról.

December 5-én az ünnepségsorozat részeként a nagysikerű izraeli The Revivo Project ad koncertet a Bálnában. A zenekar először látogat Magyarországra. Dinamikus, pezsgő és lenyűgöző előadásaival a világ számos színpadán felléptek már Izraeltől Európán át Dél-Amerikáig. Nyolc kiadott lemezükből több aranylemez lett, Youtube-ra feltöltött videóik százmilliós nézettséget értek el.

Több családi programmal is készülnek a szervezők. December 8-án, szombaton, a Városligeti Műjégpályán 21:00 órától kezdődő családias Hanukorcsolya keretein belül kerül sor az ünnepélyes gyertyagyújtásra és közös imára, az Alefkids Ifjúsági Szervezet pedig csokikészítéssel és lasertaggel várja a kicsiket és nagyokat.

A budapesti helyszínek mellet, az EMIH vidéki közösségei is szeretettel várják a helyi lakosságot a közös hanukai gyertyagyújtásra és ünneplésre. Debrecenben december 9-én, vasárnap 18:00 órától a főtéren kerül sor a visszaemlékezésre, amelynek során beszédet mond Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija és Feigen Sámuel az EMIH debreceni rabbija továbbá velünk ünnepel Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere , valamint Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke. Az estét kóser finomságok, zene és tánc kíséri, amelyről az izraeli DJ Maimon gondoskodik.

Miskolcon december 9-én, vasárnap 15:30 perctől kezdődik az ünnepség, amelyen részt vesz Dr. Kriza Ákos, a város polgármestere és beszédet mond Frank Mariann, a Mádi Rabbiház Fogadó vezetője is. A hanukai ünnepi hangulathoz a Sabbathsong Klezmer Band koncertje járul hozzá.  A gyertyagyújtást követően itt is a tánccal, a zenével és a hanukai finomságokkal várják a résztvevőket.

2018-ban előszőr kerül sor gyertyagyújtásra Szentendrén. A közös ünneplésre december 2-án, vasárnap 15:30 perctől várják szeretettel az érdeklődőket igazi hanukai fánkkal és forró csokival. Az esemény jó hangulatáról élő zenei koncerttel Nikolaj Nikitin gondoskodik. A szervezők és a gyermekek számos izgalmas programmal készülnek, többek között muffint is díszithetnek az Alefkids jóvoltából. Az ünnepségen Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere is tiszteletét teszi, és együtt ünnepel a helyi lakosokkal és az odalátogatókkal.