A Francia Köztársaság elnöke a kétállami megoldás híve és felosztaná Jeruzsálemet.

Jövőre Izraelbe látogat Emmanuel Macron – közölte az Algemeiner csütörtökön. A tervezett útról 200 francia diplomata előtt tett bejelentést a francia államfő, aki elmondása szerint az izraeli-palesztin konfliktus lehetséges megoldásai közül a „kétállami tervet” támogatja, valamint azt szeretné, hogy Jeruzsálem a palesztinok fővárosává is váljon a jövőben. A francia vezető Izrael mellett Libanonba, Jordániába, valamint Jehuda és Somron területére is ellátogat majd.

Macron korábban is egyértelmű kijelentéseket tett a nyilvánosság előtt arról, hogy támogatja egy önnálló palesztin állam létrehozásának ötletét. Továbbá elítélte Izrael „folyamatos gyarmatosítását”, amikor a zsidó telepesekről beszélt; ugyanakkor az Izrael-ellenes bojkottmozgalmat „egyenesen antiszemitának” minősítette a múltban – emlékeztet az Algemeiner.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, Emmanuel Macron júliusban közös megemlékezésen vett részt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel a párizsi Quai de Grennelle területén, ahol egykor több ezer francia zsidót gyűjtöttek össze a nácik, mielőtt haláltáborokba szállították őket.

zsidoc.com

Kép forrása: RFI

Megszakítás