Útban Budapest felé megállt két napra Párizsban az izraeli miniszterelnök. A francia elnök az anticionizmust az antiszemitizmus új formájának nevezte.

Közös megemlékezésen vett részt Emmanuel Macron és Benjamin Netanjahu varásnap a párizsi Quai de Grennelle területén, ahol egykor több ezer francia zsidót gyűjtöttek össze a nácik. 1942-ben  összesen 13,152 zsidó férfit, nőt és gyermeket kényszerítettek a francia rendőrség tagjai a téli kerékpárstadionba (Vel d’Hiv). A fogságba vett embereket négy napon át tartották a csarnokban szörnyű körülmények között, majd onnan Auschwitzba szállították őket – száznál is kevesebben élték túl a rájuk váró borzalmakat.

A megemlékezés elején elsőként az izraeli miniszterelnök mondott beszédet, melyet az áldozatok tiszteletére franciául kezdett. Benjamin Netanjahu hangsúlyozta: a nácik és kollaboránsaik „a Francia Forradalom értékeit – azaz a szabadságot, az egyenlőséget és a testvériséget – brutálisan meggyalázták az antiszemitizmus bakancsai alá gyűrve”. Macronhoz fordulva az iszlamista szélsőségesek okozta veszélyre hívta fel a figyelmet. „Az Önök harca a miénk is. A militáns iszlám zelótái, akik Önöket akarják megsemmisíteni, minket is meg akarnak semmisíteni” – fogalmazott Netanjahu.

Emmanuel Macron országa felelősségét hangsúlyozta, és elmondta: „nemcsak egy német” végezte el a Vel d’Hiv-i razziát. „Ez igazából Franciaország volt. 1942. július 16 és 17 között 13 152 zsidó embert taszítottak halálba otthonaikból. Köztük 4 115, kettő és hat év közötti gyermek volt, akikre ma külön is emlékezünk”.

A francia elnök azt is kijelentette, hogy az anticionizmus az antiszemitizmus új formáját jelenti.

A megemlékezésen a francia zsidó közösség képviselői mellett holokauszt túlélők és a Világ Igaza díjjal kitüntetett francia polgárok is részt vettek – olvasható a Jerusalem Post oldalán, ahol az eseményről videó is elérhető.

Benjamin Netanjahu szombaton érkezett a francia fővárosba, ahonnan a mai napon Budapestre utazik tovább, hogy Orbán Viktorral és a Visegrádi Négyek vezetőivel találkozzon.

Kép forrása: SBS