Joszef Leviov netánjai rabbi a pénztárcájában tartotta az értékes bankjegyet egészen addig, ameddig el nem lopták tőle egy Cfáton tett látogatás után, a saját otthonából. 17 évvel később a rabbi fia egy Crown Heights-i mosodában tisztíttatta ruháit, és ekkor különös szerencse érte: a bankjegy csodálatos módon előkerült. A történetet a COL Live oldal osztotta meg.

 

A kép illusztráció: Aryeh Rifkin dollárja amit a Rebbétől kapott/Facebook

Leviov rabbi így emlékszik vissza: „1989 sávuotján New Yorkba utaztam a Rebbéhez. Fiatalember voltam, két gyermekem volt akkor. Sziván hónap ros chodesén [újhold, a hónap kezdete] sorban álltam, hogy dollárt kaphassak a Rebbétől az Izraelbe való visszautazásom előtt.

A Rebbe átadott nekem néhány dollárt és azonnal ráírtam a bankjegyekre: a Rebbe szent kezéből kaptam 5749 sziván hónapjának ros chodesén.”

Az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi számos micvakampányt indított útjára. A tíz kezdő micva közé tartozott az adományozás, a cedáká micvája is, és annak érdekében, hogy híveit adományozásra buzdítsa, egydolláros bankjegyeket osztogatott rendszeresen. A pénzeket természetesen mindenki gondosan őrizte és egy vagy több másik pénzdarabbal teljesítette a micvát.

 

Chaya Winner-Levitin: my Rebbe dollar experience/Facebook

Leviov rabbi a Rebbétől kapott pénzek közül az egyiket bekeretezve a falára függesztette, a másikat pedig mindig magával hordta a pénztárcájában. 17 évvel később új lakásba költözött a család, ám amikor beköltöztek, a frissen felhúzott épület még nem volt teljesen kész és munkások jártak ki-be.

A rabbi egy napon Cfátra utazott és amikor hazatért, lefeküdt aludni. Arra ébredt fel, hogy a pénztárcáját a nadrágjával együtt ellopta valaki. Bár a pénztárcában nem volt sok pénz, az óriási eszmei értékkel bíró dollár fájdalmas veszteséget jelentett.

17 évvel később Leviov rabbi fia, Áriel megkezdte tanulmányait a Crown Heights-i Tomchei Tmimim jesivában. Peszách előtt elvitte a ruháit a tisztítóba, és arra kérte a tulajdonost, hogy váltsa fel húszdollárosát. Egy tízes, egy ötös és öt darab egydolláros bankjegyet kapott vissza. Négy egydollárost felhasznált a tisztításhoz, az ötödiket pedig majdnem bedobta egy italautomatába, amikor kézzel írt héber betűket látott meg a pénzen. Elolvasta és közben a kézírást is felismerte. Így ért vissza a családhoz csodálatos módon a Rebbe egydollárosa, mely most már természetesen, nem a rabbi pénztárcájában, hanem a másikkal együtt bekeretezve díszíti a család otthonát.