A Mágen Dávid Ádomnál (Vörös Dávid-csillag) szolgáló önkéntesek 60 százaléka tinédzser.

Amikor a mentőszolgálat diszpécsere egy leállt légzésű, kéthetes csecsemőhöz riasztotta a mentősöket, a 16 éves Ori Kohén és társai azonnal mentőautóba pattantak, és a helyszínre siettek. A tapasztalt mentőtiszt irányítása alatt Ori és önkéntes kollégái helyreállították az újszülött légzését, és kórházba szállították a gyermeket.

Kohén egyike annak a 11 000 izraeli fiatalnak, akik önkéntes munkájukkal segítik az izraeli mentőszolgálatot szerte az országban. “Amennyire én tudom, a világon nálunk vannak a legnagyobb arányban tizenévesek az önkéntesek között.” – mondta Eli Jáfe, a mentőszolgálat képzésért felelős igazgatóhelyettese. Azt is hozzá tette, hogy más országokban a fiatal önkéntesek csupán a legegyszerűbb feladatokat végezhetik el, mint például a betegszállítás, Izraelben azonban felelősségteljesebb megbízatásuk van.

Nyári önkéntes tanfolyam

A Mágen Dávid Ádom már ötven éve működteti önkéntes programját, ahová mindig is elfogadták a fiatalok jelentkezését, hivatalosan azonban csak 1993-ban jött létre a 15-18 éveseket foglalkoztató program. Az Oktatási Minisztérium 60 óra önkéntes munkát ír elő a középiskolásoknak, akik a mentősöknél is teljesíthetik e követelményt.

“A felkészítő tanfolyamunk 60 órás, tehát már az ezen való részvétellel is teljesíthető az előírás. Az ezt követő önkéntes munka már opcionális. Évente 3000 fiatal felvételezik a mentős egységhez, több, mint ahány üres helyünk van.” – mondta Jáfe.

“A mentőszolgálatnál dolgozni nagyon izgalmas, és itt valóban segíthetek az embereknek.” – mesélte Ori.

Ori Kohén

Cipi Winter 18 éves, és havi három szolgálatot vállal iskolaidőben, a tanítási szünetekben pedig többet. “Tapasztalatot szerezhetek az alapvető egészségügyi eljárásokban, és megtanulom, hogy milyen valódi segítséget nyújtani az embereknek. Még ha csak ülök is egy idős ember vagy egy vajúdó nő mellett a mentőautóban, már akkor is azt érzem, hogy nagyszerű dolgot teszek.” – mondta Cipi.

Dina Abu Toame 17 éves, és Jeruzsálemben él. A muszlim arab diáklány elmondta, hogy azok az esetek villanyozzák fel a legjobban, ahol arabtudására nélkülözhetetlen szükség van. “A legtöbb szolgálatban vegyesen vagyunk arabok és zsidók, de időnként előfordul, hogy én vagyok az egyetlen, aki beszél arabul. Egyszer egy hasfájással küzdő, idős asszonyhoz mentünk ki egy arab városnegyedbe. A mentőautó személyzete rajtam kívül csak zsidókból állt, így én fordítottam a beteg és a mentőtiszt között.” Toame a középiskolában is folytat egészségügyi tanulmányokat, és később hivatásos mentőtisztként szeretne dolgozni. A felkészítő tanfolyamot héberül végezte el, pedig indulnak arab nyelvű kurzusok is. “A szüleim nagyon büszkék rám. Az első alkalom, amikor nem haragudtak meg, amiért későn értem haza, az első szolgálatom után volt.” – mondta Dina.

Dina Abu Toame

Bár a mentőautók a legtöbb esetben nem életveszélyes sérülthez érkeznek, a fiatal önkénteseket is felkészítik a legsúlyosabb eseteknél való helytállásra is. Akik már legalább egy teljes éven keresztül önkénteskedtek, nagyobb felelősséggel járó feladatokat is kapnak, és ők felügyelik a kezdőket. Az önkéntesek 35%-a a katonai szolgálat után is folytatja a munkát a mentőszolgálatnál.

2017 nyarán 700 önkéntes vett részt egy tömegszerencsétlenségre felkészítő tanfolyamon, 230-an pedig elsősegély-oktatói képzést kaptak, hogy taníthassák társaikat.

“Tavaly tagja voltam annak a tinédzserekből álló csapatnak, amely a fiataloknak szóló programot irányította. Egy-egy súlyos eset kezelése után meg szoktuk kérdezni az önkéntest, hogy jól van-e, és képes-e folytatni a szolgálatot. Gyakran ülünk le beszélgetni szolgálat után is a fiatalokkal. Ha szükség van rá, akkor egy tapasztaltabb, felnőtt munkatársunk is segít.” – mondta Winter.

“Időnként nagyon súlyos esetekkel nézünk szembe, mint például egy terrortámadás vagy öngyilkos merénylet. Szerencsére mindig vannak körülöttünk olyan emberek, akik figyelnek ránk. Ha azt érzik, hogy baj van, folyamatosan beszélnek hozzánk.” – tette hozzá Kohén.

“Az utólagos felmérések kimutatták, hogy a fiatal önkénteseket nem csak a saját szolgálatuk alatt történt szörnyűségek érintik súlyosan, hanem a társaik által átért nehéz szituációk is.” – mondta Jáfe.

A Mágen Dávid Ádom nem csak Izraelből fogad önkénteseket. Az elmúlt 25 évben 6500 külföldi önkéntes vett részt a mentőszolgálat hathetes programján.

“Évente tíz tanfolyamot indítunk, és húsz ország ifjúsági szervezeteivel működünk együtt. Ezen részt vehetnek a 18-29 éves korosztály tagjai is, akik Izraelben tanulnak vagy tartózkodnak.” – mondta el Uriel Goldberg, a külföldi résztvevők számára indított tanfolyamok felelőse. “Az augusztusi kurzuson hetvenen vettek részt, az októberin harmincan.” – tette hozzá.

2016-ban 427 külföldi résztvevő érkezett szerte a nagyvilágból, köztük Magyarországról is. “A tanfolyamon a tananyag mellet vezetői készségeket, csapatmunkát is tanulnak a fiatalok és nő az önbizalmuk is. Én 18 éves, félénk fiatalként vettem részt a programon, és teljesen megváltoztatott.” – mondta Goldberg.

A Mágen Dávid Ádom fiatal önkéntesei élelmiszeradományt gyűjtenek nélkülöző családok számára ros hásáná előtt

Forrás: israel21c