Stellah Rokoff még a múlt század húszas éveiben, kislányként települt át családjával az Egyesült Államokba, közel száz év elteltével pedig úgy döntött, ideje visszatérni a Szentföldre, ahol időközben megalakult a zsidók állama. Izraelben számos unokája és dédunokája várta – írja a Ynet.

Az idős asszony 1921-ben született az akkor még a Brit Birodalom fennhatósága alá tartozó Jeruzsálemben. Eredeti, Jeruzsálemben kiállított születési bizonyítványát, melyen héberül, angolul és arabul szerepelnek az adatai, máig megőrizte.

A család öt évvel később Amerikába költözött. Brooklynban telepedtek le, ahol Stellah 19 éves korában Herman Rokoff rabbi felesége lett. 1940-ben Pennsylvaniába költöztek, ahol férje egy zsinagógában rabbija lett. Ott született meg négy gyermekük. Stellah maga is szép karriert futott be a zsidó közösségen belül: 1940-ben őt választották az Amerikai Rabbitanács titkárává. Az új feladatkör miatt a család visszatért New Yorkba és Manhattanben telepedtek le. Munkája során számtalan jelentős zsidó vezetővel és szervezettel működött együtt, köztük izraeli intézményekkel is. Elmondása szerint ennek nagy szerepe volt abban, hogy megőrizte szentföldi gyökereit.

Stellah egész életében arra vágyott, hogy visszatérjen ősei földjére, de kívánsága csak most teljesülhetett. A nagy útra lánya és veje kíséretében vállalkozott. Izraelben nem lesz egyedül, mert leszármazottai közül az elmúlt időszakban sokan döntöttek az alija mellett. Bevándorlását az észak-amerikai zsidók alijázását segítő Nefesh B’Nefesh szervezte és egy hatvan fős alija-csoporttal érkezett Izraelbe.

„Amikor elhagytam Jeruzsálemet, a zsidó állam megalapítása mindössze egy szép eszme volt, ma pedig Izrael számtalan területen a világ egyik vezető országa. Büszke vagyok arra, hogy Izrael az otthonom”

– mondta.

Az asszonyt a Ben-Gurion repülőtéren több mint húsz családtagja köszöntötte, közöttük unokái és dédunokái is, akik után a leginkább vágyakozott Amerikában.

 

Fotó: Stella Rokoff/Shai Getzoff