Egy csomag liszt, pár tojás, egy tasak élesztő, só, víz… na mi lesz ebből? Finom barchesz!
A május 14-i “1000 nő mega barchesz sütése” elnevezésű program regisztrációja Kanadában már jóval az esemény előtt átlépte a célul tűzött létszámot. A szervezőknek ezért nem egészen egy héttel a nagy nap előtt meg kellett változtatni a rendezvény helyszínét, olyan helyet keresve, ahol akár 1500 hölgy is elférhet.

A szerda esti női rendezvényt 25 Chabad Ház szponzorálta egész Ontario területéről. “Ennyit a számokról és a PR-ról” mondja Goldie Plotkin, Chabad önkéntes, és az esemény egyik szervezője, “de nézzük inkább, hogy mi történt az est folyamán. Hagyományaink szerint, amikor egy nő barchesz sütnek, sok áldást hozhat családjára. De mennyi áldást hoz, ha 1000 nő kezd sütni, és képes imádkozni és meditálni? És mennyi energiát ad otthonainknak, családjainknak, közösségeinknek, ha 1500 nő teszi ugyanezt?”

A mostani mega barchesz sütés a második Chabad által szponzorált összejövetel volt, az előzőt januárban tartották, és akkor még csak 60 érdeklődőt vonzott az esemény. Emily White, az egyik fiatal résztvevő azt mondta,”az ilyen sütések jó beszélgetéseket és közösségi élményeket nyújtanak. Ezen kívül – tette hozzá – micva is, hiszen kiváló alkalom arra, hogy valami jót tegyünk.” Lehetőség továbbá a lányok és asszonyok számára, hogy hátteret nyújtson találkozásaiknak, összejöveteleiknek, ahol a nők együtt imádkozhatnak azokért, akik szükséget szenvednek, legyenek azok barátok, családtagok, vagy szomszédok. 
Plotkin azt mondja, hogy a kabbalisztikus tanításokkal összhangban, a barchesz sütésekor a hozzávalók felhasználása is “visszatükrözi a szellemi energiák és áldások alapjait.” Például a víz a Tórát képviseli, így amikor a vizet belekeverjük a tésztába – magyarázza -, akkor arra összpontosítunk, hogy Isten áldja meg a családunkat, hogy kövessék a Tórát.  Az élesztő a növekedést jelenti, azt jelenti, hogy a családunk növekedjen és fejlődjön fizikailag és érzelmileg. És folytatható a lista például a cukorral, hogy élvezettel áldja meg a család életét, a liszttel, hogy munkájuk jövedelmező legyen, és a tojások, hogy a gyermekek egészségesek maradjanak.

És nem szabad megfeledkezni a legnagyobb micváról, amit egy nő tehet, hogy a fonott kalácsból, amelyet majd szombaton közösen fogyaszt el a család, sütés előtt egy darabot a tűzbe kell vetnie, mintegy áldozatként. A chálá elvétele arra emlékeztet minket, bármit is kap a zsidó ember, az nem a saját kizárólagos használatára kapja.

Magát az eseményt egyébiránt két Chabad önkéntes — Rashi Minkowicz, 37, and Rivki Barber, 49 — emlékére rendezték, mindketten a közelmúltban hunytak el kicsi gyerekeket hátrahagyva, és egy közösséget, amely szomorúságát jótettbe szeretné fordítani. Váratlan haláluk – mondta Plotkin –  mindenkit megrendített, függetlenül attól, ismerték-e őket személyesen vagy nem.

 

 

Megszakítás