Bár egyesek bojkottot hirdettek ellene, még a menekültválság megoldásában is segítene a szódagépeket gyártó izraeli cég.

Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a BDS nevű Izrael-ellenes kampány képviselőinek köszönhetően a közelmúltban arra kényszerült a SodaStream gyár, hogy a júdeai Misor Ádumimból a ’67-es határok mögé helyezze át telephelyét, melynek következtében több száz palesztin család veszítette el megélhetését. A cég vezetőségének mostani bejelentése szerint a dél-izraeli Rahatban felállított részlegben akár 1000 szíriai menekült számára is kínálnának munkalehetőséget – olvasható a Ynetnews oldalán.

A kezdeményezés megvalósításához az izraeli kormány engedélyére is szükség van – ami ez esetben kétséges, hiszen az izraeli miniszterelnök korábban kijelentette, hogy nem támogatja a szíriai menekültek befogadását. A cég vezérigazgatójának nyilatkozata szerint most azt szeretnék elérni, hogy a kormány változtasson a hozzáállásán.

sodastream

„Holokauszt-túlélő gyermekeként nem vagyok hajlandó csak állni és szemlélni, ahogy ez az emberi tragédia kibontakozik a határ mentén Szíriában” – mondta a cég igazgatója, Daniel Birnbaum. „Ahogy mindig minden tőlünk telhetőt megtettünk annak érdekében, hogy segítsünk palesztin testvéreinken a Nyugati Parton, most annak jött el az ideje, hogy a helyi vállalkozások és önkormányzati vezetők is feladatukat végezzék a szíriai humanitárius krízisben, és kezdeményezzék a szükségben levők megsegítését. Nem várhatjuk el politikusainktól, hogy egyedül nyújtsanak segítséget a menekülteknek” – tette hozzá.

Az 55 000 lakosú Rahat jelenleg a legnagyobb beduin városnak számít a világon, a SodaStream által alkalmazott 1100 munkásnak közel 30 százalékát a helyiek teszik ki.

zsido.com

 

Kép forrása: haaretz.com/ynetnews.com

Megszakítás