Az Európai Parlament határozata alapján a Jehudában, Somronban, illetve a Golánon készült termékeket külön jellel kell ellátni.

Az Európai Parlament nem kötelező jellegű állásfoglalást fogadott el a múlt héten, melyben felszólítják az EU-t, hogy „tegyen különbséget Izrael és a megszállt Palesztin Területeken folyó tevékenysége között”, valamint biztosítsa, „hogy az EU és Izrael között kötött megállapodások mindegyike, egyértelműen és kifejezetten tartalmazza azt, hogy a megállapodások nem vonatkoznak az Izrael által 1967-ben megszállt területekre”.

Az 525 szavazattal, 70 ellenében, 31 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás felszólítja az EU külügyi politikai vezetőjét, Federica Mogherinit, hogy „azzal az elképzeléssel vegye át a bizottság vezetését, hogy az EU irányelvei mentén beteljesítse az izraeli telepekről származó termékek megjelölését.”

Az izraeli Külügyminisztérium elítélte a határozatot, és kijelentette: „Izrael Állama a Parlament döntését igen súlyosnak ítéli, elsősorban ami a termékek megjelölését illeti. A megjelölés folyamata diszkriminatív, és bojkott-szagú.”

Érdemes megemlíteni, hogy a bojkott elsősorban az izraeli tulajdonban lévő üzemekben dolgozó palesztin munkásokat sújtja. A közelmúltban a Soda Stream gyár kényszerült telephelyét a júdeai Misor Ádumimból átköltöztetni a ’67-es határok mögé, melynek következtében több száz palesztin család veszítette el megélhetését.

Emmanuel Nahson, a Külügyminisztérium szóvivője azt nyilatkozta, hogy „Európa álszent képmutatással kezeli Izraelt, miközben Ciprus északi (török), vagy a Szahara nyugati (marokkói) részével kapcsolatban nem veti fel ugyanezen megoldási lehetőségeket.”

Forrás: Arutz7

 

Megszakítás