A Bank of Ireland, Írország legjelentősebb pénzintézete zárolta az Izrael bojkottját hirdető BDS mozgalom helyi szervezete, az Írországi Palesztin Szolidaritási Mozgalom (IPSM) számláit.

A BDS elleni intézkedéseket azóta vezették be több helyen, hogy az Egyesült Államokban törvényellenesnek minősítették a szervezet működését. Azóta számtalan amerikai és európai bank követte példájukat. Az Ír Köztársaság mellett az Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írországban is zárolták a BDS számlákat.

A bank intézkedése azért is fontos, mert Európában éppen Írországban a legradikálisabbak az Izrael-ellenes csoportok. A közelmúltban elhunyt Simon Peresz temetésekor az ír BDS például közleményében nevezte „háborús bűnösnek és az apartheid egyik felelősének” a volt izraeli elnököt.

A dublini BDS vezetősége igyekezett elbagatellizálni a Bank of Ireland döntését, és azzal indokolták számláik zárolását, hogy a pénzintézet veszélyesnek találta a pénzátutalást a Palesztin Autonómia területére.

t3xrkqyv_400x400

Eközben az Észak-Írországban fekvő Londoderryben újabb bojkott-kampány indításáról döntöttek a városházán. A kezdeményezés az Izraellel mindig is rendkívül ellenséges, egykori terrorszervezetből politikai párttá formálódott IRA (Sinn Féin) képviselőitől ered. A brit monarchiához hű protestánsokat tömörítő DUP párt politiusai éles hangon kritizálták a döntést, és azt javasolták a bojkott támogatóinak, hogy legyen hűek elveikhez és dobják ki Ipad-jeiket, melyekben számos izraeli fejlesztés működik. „Azt gondolom, hogy mindannyiunknak észre kellene vennie, milyen fontos szerepet játszik Izrael a kutatás-fejlesztési ágazatban.  Az Iphone, amit használok, az Ipadek, amiket a képviselők használnak, mind tele vannak izraeli fejlesztésekkel. Emellett a döntés súlyos diszkriminációs problémákat is felvet. Érdekes, az izraeliek jogairól még sohasem esett egy szó sem. A bojkott csak tovább növeli a szembenállást és tovább rontja a helyzetet” – mondta Gary Middleton, a DUP képviselője.

Forrás: Ynetnews, The Jerusalem Post

 

Megszakítás