A francia üzletlánc vásárlói panaszok után kért bocsánatot az izraeli termékek diszkriminatív megjelölése miatt.

Napokon át terjedt a Twitteren az a fotó, melyen jól látható, hogy az Auchan üzletlánc egyik francia áruházában Izrael helyett „izraeli telepekként” jelölték meg néhány gyümölcs származási helyét. A Jewish Telegraphic Agency értesülései szerint az óriáscég nemrég bocsánatot kért a történtek miatt, a cég szóvivője azt mondta, hogy a megjelölés egy munkavállaló hibája miatt került a termékekre Párizs Kremlin-Bicêtre nevű negyedében.

Novemberben a francia gazdasági minisztérium fogyasztóvédelemért felelős vezetője személyesen tett közzé egy nyilatkozatot, melyben arra kérte a francia kereskedőket, hogy az 1967-ben Izraeli fennhatóság alá került területekről származó termékeken a „colonie”, azaz „telep/gyarmat” szót tüntessék fel.

2015-ben az EU is jóváhagyta az izraeli termékek negatív címkézését, melyet Nagy-Britannia, Dánia és Belgium kereskedői rendszeresen gyakorolnak. Az Európai Bizottság döntését kritizálók korábban is hangsúlyozták: Izraellel szemben kettős mércét gyakorol a szervezet – hiszen más vitatott területekről származó termékekkel szemben nem alkalmaznak hasonló elbánást. Így például a marokkói fennhatóság alatt lévő nyugat-szaharai területről származó árucikkeket sem jelölik meg annak ellenére, hogy az ENSZ hivatalosan is elítélte az észak-afrikai királyság jelenlétét.

zsido.com

Kép forrása: Twitter