New York államban feketelistára kerülnek azok a külföldi cégek, amelyek támogatják a BDS mozgalmat.

A szövetségi állam egyik legfontosabb hivatala az Office of General Services, azután listázta az érintett cégeket, hogy az állam kormányzója egy végzésben tiltotta meg a közpénzek elköltését a BDS-hez köthető vállalatoknál. „New York állam szolidaritást vállal Izraellel most és a jövőben is” – mondta Andrew Cuomo, amikor aláírta a végrehajtási utasítást. Az állam nem tűrhet semmiféle politikai diszkriminációt – hangsúlyozta a kormányzó.

A listán nincsenek amerikai cégek, csak európai bankok és vállalkozások, amelyekkel ezentúl nem léphet üzleti kapcsolatba a szövetségi állam illetékes hivatala – írja a jpost.com. Egy polgárjogi civil szervezet szerint a döntés ellentétben állhat az USA alkotmányával, ezért vezetőjük Donna Lieberman közölte: alaposan megvizsgálják a végrehajtási utasítást. Egy a palesztinokat támogató szervezet ügyvédje Radhika Sainath arról beszélt, hogy a döntés az ’50-es évek Amerikáját idézi, a McCarthy-korszakot, amikor a feltételezett kommunistákat listázták.

Eközben Kanadában…

A kanadai tartományok közül Ontario fogadott el elsőként olyan indítványt, amely nyíltan elutasítja a BDS mozgalmat. A december 1-jén 49-5 arányban megszavazott dokumentum szövege szerint a törvényhozók elutasítanak minden “Izraelt negatívan megkülönböztető bánásmódot, beleértve a Boycott, Divestment and Sanction nevű kezdeményezést is”.

Az ontariói döntéshozók az antiszemitizmus nyílt formájának nevezték a mozgalmat és hangsúlyozták: aktivistái sok zsidó egyetemistát megfélemlítettek a múltban. “Nem támogatnánk a Ku Klux Klant sem itt, sem a kampuszainkon – akkor miért tennénk ezt a BDS mozgalommal és a többi zsidó- és Izrael-ellenes szervezettel, amelyek az adókból fenntartott egyetemeinken szerveznek tüntetéseket?” – tette fel a kérdést Gila Martow konzervatív politikus, aki maga is támogatta az indítványt és a múltban többször is kiállt a zsidó közösségek mellett választókerületében.

A kanadai Alsóház tavaly februárban szintén elítélt miden olyan kísérletet, amelyen keresztül kanadai szervezetek, csoportok vagy egyének megpróbálják a BDS-t népszerűsíteni az észak-amerikai országban és más államokban egyaránt.

Az ontariói indítvány ellen szavazó öt képviselő mindegyike a baloldali Új Demokrata Párt tagja. Érvelésük szerint az elfogadott határozat célja a „jogos elégedetlenségek” elnémítása – olvasható a Forward honlapján.

Kép: jpost.com

 

 

Megszakítás