A Közép-amerikai ország elnöke egy Facebook posztban jelentette be, hogy utasította a kormányt a költözés előkészítésére.

Jimmy Morales elnök tegnap jelentette be, hogy országa Jeruzsálembe költözteti a nagykövetségét – írja tudósításában a The Times of Israel. Guatemala egyike volt annak a kilenc országnak, amely a múlt héten elutasította azt az ENSZ-határozatot, amely elítélte Trump azon döntését, amellyel elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként.

A Közép-amerikai ország vezetője hivatalos Facebook oldalán azt írta, hogy miután beszélt Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, elrendelte a nagykövetség átköltöztetését Tel-Avivból Jeruzsálembe. „Arról beszélgettünk, hogy az országaink között kitűnő a kapcsolat azóta, hogy Guatemala támogatta Izrael államának létrehozását”

A mai napon az izraeli külügyminisztérium üdvözölte a döntést, és az igaz barátság jelének nevezte, hogy Guatemala elsőként követi Trump elhatározását. „Köszönjük Guatemala azt a fontos elhatározást, hogy a nagykövetség Jeruzsálembe költözik. Csodálatos hír, igazi barátság” – írta ki a Twitterre Emmanuel Nahshon, az izraeli külügyminisztérium szóvivője. „Éljen az Guatemala és Izrael közötti barátság” – tette hozzá spanyolul.

Ez a barátság nem most kezdődött.

2016 novemberében Morales elnök hivatalos látogatáson vett részt Izraelben, ahol találkozott az izraeli államfővel, miniszterelnökkel és a Knesset elnökével is. „Latin-Amerika mindig is barátságos volt Izraellel, de most ezek a kapcsolatok sokkal jobban elmélyedhetnek” – mondta akkor Netanjahu, aki megköszönte Guatemala régóta meglévő támogatását.

A 15 millió lakosú Guatemalában mintegy ezer zsidó él. 

zsido.com