Manuel Valls határozott kijelentéseket tett az izraeli termékeket bojkottáló mozgalommal szemben. A francia miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy az izraeli politika kritizálása túl sokszor torkollik antiszemitizmusba.

A francia kormány elítéli az Izrael ellen hirdetett bojkottot – jelentette ki Manuel Valls miniszterelnök szerdán a Nemzetgyűlés tagjai előtt, ahol Meyer Habib izraeli-francia állampolgárságú parlamenti képviselő arról kérdezte, miért nem jár jogi következményekkel a BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) nevű bojkott támogatása, miközben az egy bírói döntés eredményeként október 20-tól illegálisnak minősül Franciaországban.

Meyer Habib felszólalásában kiemelte, hogy nemrég sor kerülhetett olyan konferenciára a Paris 8 University falain belül, melynek előadói, köztük Valls több szocialista párttársa nyíltan támogatták a bojkottot. Továbbá „júniusban a Ramadán estéjén Jean Claude Le-Fort egykori képviselő bojkottra hívott fel azon francia céggel szemben, amely kóser termékeket gyárt. A Val D’oise régióban arra kérték a patikusokat, hogy ne árulják a Teva gyógyszereit; szeptemberben pedig azért indult kampány az SFR francia médiavállalattal szemben, mert vezetője francia-izraeli zsidó” – emlékeztetett Habib, aki hiába fordult kétszer is levélben az igazságügyi miniszterhez, nem kapott választ.

A francia miniszterelnök válaszában igazat adott a képviselőnek. „Hadd fogalmazzak a lehető legvilágosabban: elítéljük az izraeli termékek ellen hirdetett bojkottot” – hangsúlyozta. „Sajnos túl sok kezdeményezés szándékosan anticionizmussal elegyíti az amúgy legális kritikákat az izraeli politikával szemben, ami antiszemitizmusba torkollik. Mindenkit szeretnék figyelmeztetni, aki részt vesz ilyen tevékenységekben” – olvashatóak szavai a Jerusalem Post oldalán.

„A színfalak mögött olyan tevékenységben vesznek részt, ami nem az egyik vagy másik politika kritikájáról szól, hanem a cionizmus megbélyegzéséről, ami valójában antiszemitizmus” – fogalmazott Valls, akinek ígérete szerint a francia kormány minden eszközzel harcolni fog a zsidókkal szembeni gyűlölet ellen.

zsido.com                   

Megszakítás