Van egy jó hírünk, meg egy rossz. A jó: Hollandiában 26 százalékkal csökkent az antiszemita incidensek száma 2015-ben. A rossz: az iskolákban viszont növekszik.

A Center for Information and Documentation on Israel (CIDI) nevű szervezet 126 atrocitást regisztrált tavaly, egy évvel korábban 171-et – olvasható friss jelentésükben, amiről a jta.org számol be. Eddig a 2014-es adat jelenti a csúcsot. Tavaly 36 esetben az inzultusok alanyainak saját közvetlen lakókörnyezetükben kellett elszenvedniük a megaláztatásokat, más esetben névtelen fenyegetések érkeztek az interneten. Öt esetben a fizikai erőszakig fajult a helyzet és történt hat vandál cselekmény is. Leggyakrabban „csak” verbális sértések történnek, ennek egy része email-ben, vagy más elektronikus formában érkezik, máskor szemtől szemben.

A jelentés leír egy amszterdami esetet, amikor egy nem zsidó marokkói asszonyt azért zaklatták az iskolában a lánya osztálytársainak szülei, mert egy zsidó marokkói férfihoz ment hozzá. Egy férfi megragadta a nő torkát, „zsidó kurvának” nevezte és megfenyegette, hogy lelövi. A CIDI nem tett feljelentést, mert az áldozat nem akarta, hogy az esetnek folytatása legyen. A szervezet szerint aggasztó a trend, amit az iskolákban tapasztalnak. Nem véletlenül növekszik a kivándorló zsidók száma – emlékeztet a CIDI, de az még így is alacsonyabb, mint a szomszédos Belgiumból és Franciaországból távozóké.

2015-ben összesen 96 holland állampolgár alijázott, ez a legmagasabb szám az elmúlt évtizedben, ahol amúgy 50 ezer zsidó él a becslések szerint. Franciaországból 8000-en, Belgiumból 287-en alijáztak tavaly.

 

 

Kép: timesofisrael.com