Hü, mennyi hárombetűs szó egy címben.

Az antiszemitizmus ellen küzdő amerikai Anti-Defamation League (ADL) köszönetét fejezte ki Németország kancellárja, Angela Merkel és pártja a Kereszténydemokrata Unió (CDU) felé, amiért fellépnek az Izrael bojkottját hirdető BDS mozgalom ellen, és rámutatnak a mozgalom ideológiájának és tevékenységének antiszemita jellegére.

„Akik ma a BDS zászlaja alatt az izraeli termékek és szolgáltatások bojkottjára szólítanak fel, ugyanazt a nyelvet beszélik, mint azok, akik egykor azt követelték az emberektől, hogy ne vásároljanak zsidó üzletekben. Ez nem más, mint durva antiszemitizmus.” – áll a CDU közleményében.

„Rendkívüli jelentőségű, hogy Németország legnagyobb és komoly erkölcsi tekintéllyel bíró pártja egyértelművé tette a BDS mozgalom és az antiszemitizmus közötti kapcsolatot.” – mondta Jonathan Greenblatt, az ADL igazgatója. „Egy olyan időszakban, amikor az Izrael elszigetelésére és létjogosultságának megkérdőjelezésére tett kísérletek egyre erősebbek, fontos, hogy a társadalmi vezetők állást foglaljanak és megszólaljanak” – tette hozzá.

Merkel a német hitközség rendezvényén
Merkel a német hitközség rendezvényén
Merkelre egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy pártja irányvonalát a jelenleginél jobbra pozícionálja a közelgő választások előtt. Erről tanúskodnak közelmúltbeli megszólalásai, melyekben a megszokottnál keményebb hangon követelte a bevándorlók integrációját, és felszólalt a csador közterületen való viselése ellen.

„A teljes arcot takaró csadort mindenhol be kell tiltani, ahol ez csak lehetséges.” – jelentette ki. Azt is határozottan állította, hogy a tavalyi évhez hasonló menekültinvázióra nem lesz több példa, és elvárja az újonnan érkezőktől, hogy mindent megtegyenek beilleszkedésük érdekében. Merkel a zsidó közösség vezetői számára már többször tett ígéretet a muszlim zsidóellenesség megfékezésére és a zsidó intézmények fokozott védelmére.

Forrás: TOI

 

Megszakítás