Mi történt a héten Izraelben?

Újabb világhírű zenész utasítja el a bojkottra való felhívást, és ad koncertet Izraelben. Carlos Santana július 30-án játszik Tel-Avivban. A koncert bejelentése után azonnal a támadások kereszttüzébe került, a BDS mozgalom támogatói „az agresszor támogatásával” és a „megszállás fenntartásával” vádolták meg a művészt, aki videoüzenetében a következő választ adta: „A zenekar és én nyitott szívünket és zenei energiáinkat visszük a koncertre, mely még hosszú idő múltán is a lelketekben rezonál majd. Nagyon várjuk a fellépést a Járkon Parkban. Sálom, szálám, béke!”

A művész menedzsere is nyilatkozott adott ki: „Carlos Santana egy világpolgár, aki zenéjével a szeretet, a béke és a fényt üzenetét közvetíti. Carlos hisz a határok nélküli világban, és nem lehet eltántorítani attól, hogy bárhol a világon koncerten adjon. Nagy várakozással tekintünk az izraeli koncert elé.” Santana a koncert bevételének egy részét az zsidó-arab együttélést elősegítő alapítványnak utalja át.

BDS aktvisták Santana izraeli fellépése ellen
BDS aktvisták Santana izraeli fellépése ellen
Az első villamos már elindult felénk csilingel, amerre jár

Vasárnap reggel súlyos merényletet akadályozott meg a jeruzsálemi villamost védő biztonsági szolgálat. A város egyik legforgalmasabb részén – a King George és Jáfo utca kereszteződésénél – egy gyanús férfi táskáját vizsgálták át, amelyből kézigránátok és csőbombák kerültek elő. A Palesztin Autonómia területéről érkezett férfi bevallotta, hogy a szerelvényt akarta felrobbantani. A rendőrség lezárta az adott útszakaszokat és a főváros teljes villamosforgalmát, ami nagy torlódásokat okozott a hét első munkanapján. Nir Bárkát, Jeruzsálem polgármestere a városházán fogadta a terrorista elfogásában részt vevő biztonsági őröket, és személyesen fejezte ki köszönetét. „Ma reggel, a jeruzsálemi villamoshálózat biztonsági őreinek hála, egy hatalmas merényletet sikerült meghiúsítani. Jeruzsálem fejet hajt Önök előtt, és számomra is fontos, hogy személyesen mondhassak köszönetet. Gratulálok.”

 A jeruzsálemi King George és a Jáfo utca sarka, ahol a terrorista fel akart szállni a villamosra

Megrongált villamosmegálló Suáfát negyedben (felirat: halál Izraelre, halál a zsidókra)
A Jeruzsálemet kettészelő, néhány évvel ezelőtt átadott villamosjáratot folyamatosan veszélyeztetik a dobálások, amikor egy-egy szerelvény áthalad az arabok lakta Suáfát negyeden. Az itt található megállókat többször felgyújtották már a helyiek.  A város északi részén lakók gyakran inkább átszállnak és busszal utaznak, mert félnek átvillamosozni az arab városrészeken. A fővárosi ügyészség a múlt héten először szabott ki büntetést villamos elleni támadás elkövetőjének. A 17 éves fiatal köteles megtéríteni az áltata okozott kárt, mely 6912 sékelt (510 000 Ft) teszi ki. Ennyibe került ugyanis a kővel bezúzott ablaktábla cseréje. A kárösszegek behajtása része egy átfogó rendészeti tervnek, melynek célja, hogy visszaszorítsa a rongálásokat és terrorcselekményeket.

 A jeruzsálemi King George és a Jáfo utca sarka, ahol a terrorista fel akart szállni a villamosra

A jeruzsálemi King George és a Jáfo utca sarka, ahol a terrorista fel akart szállni a villamosra
 

Netánjáhu a YouTube-on üzent Máhmud Ábbásznak

„Ábbász elnök! Ön évek óta nem hajlandó találkozni velem és a békéről tárgyalni. Remélem e csatornán eljut Önhöz az üzenetem” – kezdte beszédét Netánjáhu, amelyben elítélte a Palesztin Hatóság terrorra buzdító kampányát, többek között azt az esetet is, amikor Ábbász személyes tanácsadója a zsidók torkának elvágására szólított fel, vagy amikor a jeruzsálemi Cion téren robbantó és ezzel 14 járókelő halálát okozó terrorista tiszteletére emelt emlékmű felavatását emlegette. A miniszterelnök követelte a terroristák pénzügyi támogatásának leállítását is. „Azt kérem, hogy állítsa le a gyilkosok számára folyósított kifizetéseket. Ezt a pénzt fordítsa inkább az együttélést támogató oktatásra. A toleranciára kell nevelni, nem a terrorizmusra.” Netánjáhu üzente végén a közös munkára szólította fel Ábbászt: „Én továbbra is fáradhatatlanul dolgozom a béke ügyéért. Eljött az ideje, hogy Ön is csatlakozzon e törekvéshez.”

Photoshoppolt tiltakozás

Humoros módját választották az izraeliek a jeruzsálemi Templom-hegyre történő zsidó zarándoklat folyamatos korlátozása elleni tiltakozásnak. Egyre többen készítenek számítógépükkel olyan fotókat, mely a Szikladóm előtt ábrázolja őket izraeli zászlóval, imalepellel, bibliai viseletben, rajzfilmfigurák vagy politikusok társaságában, majd képeiket megosztják a közösségi médiában.

képek a zászlókhoz a Templom-hegyen
képek a zászlókhoz a Templom-hegyen
Az akció Chájim Bros esetére reagál, aki a saját fotóját illesztette a Photoshop segítségével a Templom-hegyre. A képen Bros egy izraeli zászlót lenget. A rendőröknek azonban nem tűnt fel, hogy fotómontázsról van szó, mert néhány nappal később letartóztatták és kihallgatásra vitték. Azóta folyamatosan érkeznek az újabb és újabb alkotások a Facebookra.

képek a zászlókhoz a Templom-hegyen
képek a zászlókhoz a Templom-hegyen
Megszakítás