A bojkott-mozgalom elérte eddigi mélypontját.

Dr. Marsha Levine, az amerikai, zsidó származású kutató archezoológiával foglalkozik, azaz az állatfajok változásával, fejlődésével. Fő kutatási területe a lovak háziasítása. Nemrég vonult nyugdíjba a Cambridge Egyetem Archeológiai Intézetéből.

Shahar Rabinovits tizenhárom éves lány Izraelben, Zikhron Jaakovban lakik. Nagyon szeret lovagolni, az egyik iskolai dolgozatát is a lovakról írta. Ezzel kapcsolatban levelet írt az ismert kutatónőnek, melyben segítségét kérte a dolgozatához. Nagy meglepetésére, Dr. Marsha Levine elutasította a kérését.

A tudós nem elfoglaltságra hivatkozott, hanem ideológiai kifogásai voltak: „Majd akkor fogok válaszolni a kérdésedre, amikor béke és igazság lesz Palesztinában a palesztinoknak. Tagja vagyok a ‘Zsidók a palesztinok jogaiért’ szervezetnek és támogatom a BDS mozgalmat (Boycott, Divestment, Sanctions). Te még csak egy gyermek lehetsz, de ha elég idős vagy ahhoz, hogy írjál nekem, akkor ahhoz is elég idős vagy, hogy Izrael történetéről tanulj, és arról, hogy ez hogyan érintette a palesztinokat. Lehet, hogy a családodnak hasonló a felfogása mint az enyém, bár erősen kétlem”.

A londoni Jewish Chronicle megkereste a nyugdíjas kutatónőt, aki fenntartotta álláspontját: „Elhatároztam, hogy nem pazarolom az időmet olyanokra, akik eltiporják mások jogait. … A Gázában élők nem jutnak vízhez, egészségügyi ellátáshoz vagy oktatáshoz. Mit jelent ez azokra a zsidókra nézve, akik ezt támogatják? A zsidók szörnyetegekké váltak. … A zsidók nácik lettek. A zsidók pontosan úgy viselkednek, mint ahogy velük viselkedtek.”

Samir Rabinovits, Shahar édesapja így nyilatkozott: „Nem szabad a gyerekeket az izraeli-palesztin konfliktusba belekeverni. Addig amíg egy gyerek nem támad késsel vagy kövekkel, addig csak egy gyerek, függetlenül attól, hogy a szülei mit csinálnak vagy gondolnak. Ezért is nagyon felháborító az a válasz, amit a lányom kapott. Sohasem voltam a szélsőségek híve és a lányomat se neveltem erre. A politikai vitákat hagyjuk a felnőttekre. Egy tizenhárom éves kislányt bojkottálni egy politikai vélemény kedvéért nem jobb, mintha egy gyereket nem kezelnénk egy izraeli kórházban, csak azért, mert az apja terrorista. Nem szabad ebbe a gyerekeket bevonni”.

Dan Diamant

Forrás és kép: Jewish Chronicle

Megszakítás