Az EMIH több mint 2000 négyzetméteres új központja pár méterre lesz a Margit hídtól, ahol a pénteken végtisztességet kapó, 70 éve Dunába lőtt zsidó mártírok maradványait megtalálták.

 Hasonló méretű zsinagóga egészen a második világháború óta nem létesült Magyarországon.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség egy patinás dunaparti ingatlant újít fel és alakít át, melyben a tervek szerint zsinagóga, zsidó kulturális központ, kóser étterem és cukrászda, illetve oktatási központ is helyet kap majd az átalakításokat követően. A Margit híd pesti hídfőjénél lévő, jelenleg kihasználatlan Palatinus ház földszinti területén az EMIH az Újlipótvárosi zsidó közösségi élet fontos színhelyét alakítja ki. Szimbolikus értéke van az új zsinagóga bejelentésének, éppen azon a napon, amelyen hosszas egyeztetéseket követően végre zsidó szertartás szerinti végtisztességet kapnak a központtól nem messze fellelt zsidó áldozatok. A zsinagóga várható átadására 2017-ben kerül majd sor, jelenleg tervezési fázisban van.

 alaprajz

Az emlékállítás legnemesebb módja az élet építése. Ennek a mottónak jegyében az EMIH az elmúlt években is a magyarországi zsidó közösségi élet jövőjének építését tartotta a legfontosabb feladatának. Az elmúlt időszakban a Hitközség kiállítások szervezésével, zsinagógafelújításokkal és nagyszabású szociális programjának elindításával is azt az üzenetet képviselte, hogy a nyitottság, a közösségi élet katalizálása, egymás megismerése, a segítségnyújtás lehet az, ami elősegíti a magyarországi zsidó közösség fejlődését, gyarapodását. Ennek újabb lépéseként a hitközség a Margit híd pesti hídfőjénél található két, úgynevezett Palatinus házból az egyik épület teljes földszinti területét fogja átalakítani a következő hónapokban. A zsidó reneszánsz, a zsidó kultúra és vallás megismertetése és megismerhetősége érdekében az épületben az EMIH tervei szerint különböző, egymást kiegészítő funkciók is helyet kapnak majd.

látványterv1

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija kifejtette: „Örömteli, hogy épp akkor jelenthetjük be ezt a nagyszabású tervünket, amikor a Margit híd lábánál mártírhalált halt zsidó honfitársaink hosszas egyeztetés után végül zsidó szertartás szerint kapnak végtisztességet a Kozma utcai temetőben. Ezért is kap különös aktualitást az, hogy éppen itt, az Újlipótvárosban, a Margit híd mellett, a Dunaparton tudunk egy virágzó közösségi teret, zsinagógával, étteremmel, oktatási központtal létrehozni. A több mint 70 évvel ezelőtt mártírhalált halt zsidók közül is sokan származtak az Újlipótvárosból, így fontosnak tartom kiemelni, hogy előttük is tisztelegünk az új intézményünkkel. A hagyományok ápolása, a történelmünk ismerete létfontosságú, ugyanakkor meggyőződésem, hogy gyászbeszédeken túl a tetteknek még nagyobb ereje van: a zsidó hagyományok ápolásával és megismertetésével, újabb és újabb zsinagógák és közösségi terek, oktatási intézmények létrehozásával tudjuk a legemelkedettebben kegyeletünket is leróni a mártírok előtt, az EMIH pedig évek óta elkötelezetten jár ezen az úton. Fontos, hogy a temetés mellett, a zsinagóga nyitásával az élet üzenetét is eljuttassuk az emberek felé.”

látványterv2

A tervek szerint az EMIH új létesítménye a Palatinus ház földszinti részlegén, megközelítőleg 2000 négyzetméteren kap majd helyet. Kulturális központ, étterem, cukrászda, oktatási tér, és ami talán a legfontosabb, egy új zsinagóga is kialakításra kerül a komplexumban. Ennek jelentőségét az is jól jelzi, hogy közel 11 éve adtak át utoljára Budapesten zsinagógát, hiszen 2005-ben szintén az EMIH, a Károly körúti Keren-Or központban alakított ki imahelyet hívei számára. Ráadásul, hasonló méretű zsinagóga egészen a második világháború óta nem létesült Magyarországon, ami tovább növeli a mostani bejelentés jelentőségét. Nem csupán az új létesítményekre koncentrál az EMIH: a közösség a héten tartotta a közel 200 éves Óbudai Zsinagóga átadási ünnepségét, – mely éveken keresztül a Magyar Televízió stúdiójaként működött – azt követően, hogy a belső restaurálási munkálatok befejeződtek.

 

 

 

Megszakítás