Ahogy korábban beszámoltunk róla, több mint 4000 lubavicsi rabbi gyűlt össze a Chábád mozgalom brooklyni főhadiszállásán, hogy egy évente megrendezett konferencia keretében találkozzanak, tanuljanak és az előttük álló feladatokról cseréljenek eszmét. Ez alkalommal a Chábád női vezetői találkoztak ugyanitt, hasonló célból. Természetesen róluk is elkészült az az ikonikus fotó, melyen az összes résztvevő felsorakozik a mozgalom központjának számító, Eastern Parkway 770. alatt álló, jellegzetes téglaépület előtt.

A 3000 résztvevő több mint száz különböző országból érkezett, ahol mindannyian a helyi Chábád-központ munkáját segítik. Sokan rokoni kapcsolatban állnak egymással, s a hatalmas távolságok miatt ez az egyetlen alkalom az évben, amikor találkozni tudnak.

A háredi világban egyedülálló, hogy a rabbik feleségei ilyen fontos szerepet kapnak a közösségszervezésben, az oktatásban és minden más olyan feladatban, mely a zsidók visszatalálását segíti ősi gyökereikhez. A Rebbe annak idején így fogalmazott: „Ti nem a ’küldöttek feleségei’ vagytok, ti magatok is küldöttek vagytok.” A női találkozó időpontját minden évben úgy időzítik, hogy az közel essen a néhai Lubavicsi Rebbe feleségének jórcájtjához, halálozási évfordulójához.

Idén a Kelet-Ázsiában működő Chábád-központokra váró kihívások álltak a megbeszélések középpontjában, a térségben dühöngő koronavírus-járvány miatt. Az érintett lubavicsi képviseletek védőmaszkot osztogatnak a lakosságnak és a turistáknak, tfilint visznek a karanténba zárt zsidóknak és maguk is maszkban élik a mindennapjaikat. A nehézségekről a pekingi Chábád társigazgatója, Dini Freidlich rebecen számolt be. Természetesen a konferencia szervezői is mindent megtettek azért, hogy útját állják a vírusfertőzésnek a rendezvény során.

A képeknek helyettesítő szöveget kellene megadni, ami a kép tartalmát mutatja be röviden.  Ha nem írsz hozzá ilyet, jelöld be, hogy díszitésre használt kép.

A konferenciát szervező Moshe Kotlarsky rabbi elmondta, hogy az utóbbi időben kiugróan sok nő keresi fel a világ minden tájékán működő Chábád-központokat, hogy éppen az autentikus zsidóságból merítsenek erőt saját női mivoltuk pozitív megéléséhez. Ez okból több workshopot is tartottak ebben a témában, melyeken külön panelek során beszéltek az egész világon nagy számban felbukkanó izraeli turisták jelentette feladatokról is.

„A Chábád-központok váltak a legnépszerűbb zsidó helyszínekké a világ minden pontján, s köztük természetesen a látogatók felét kitevő nők között is. A Rebbe víziója is az volt, hogy erősíteni kell a nők szerepét a zsidóságon belül, ahogy a zsidóságot is a nők között.  A Chábád-központok ezt az ideált valósítják meg” – mondta Joszef Aharonov rabbi, az izraeli Chábád képviseletek elnöke.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás