Zussmann.com

A magunkféle pesti zsidók szinte mindnyájan meglepődünk, amikor tfilint vagy mezuzát akarunk venni magunknak, s megtudjuk, hogy ezeknek a szent tárgyaknak az ára sokszor messze az egekben vannak.

A 75 éves munkácsi származású Jicchák Zussman, nem mást vetta fejébe, minthogy olyanoknak fog tfilint biztosítani, akiknek anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, hogy saját maguk szerezzék be azt.

Zussman urat a fenti vállalkozás ellenére ne képzeljük milliomos, gazdag embernek, aki ily jó dolgokra költi vagyonát.

– Mondja, hogyan jött az ötlet, hogy ilyesmire vállalkozzon?

– Tudja az én nemzedékemnek nem volt könnyű dolga. Fiatal ember voltam még, amikor kitört a II. világháború. Alig tértem vissza Munkácsra, az otthonomba, nemsokára az orosz hatóságok vittek Szibériába egy sikertelen határszökés után. Nehéz eldönteni, hogy melyik pokol volt a rosszabb, de mindenesetre amikor ott voltam megfogadtam a Mindenhatónak, hogyha egyszer épségben megment engem innen, olyan dolgot fogok tenni, amit eddig még senki.

– Mikor jöttek Izraelbe?

– ’72-ben alijáztunk a nejemmel a Szentföldre, s nem sokkal érkezésünk után Bné Brákba költöztünk. Igazán itt érzem magam otthon, tudja, sok itt a magyar zsidó.

Először a szakmámban kezdtem el segíteni. Könyvkötő vagyok, s üzememben nagyon sok jesivának, tanháznak kötöttem be pár régi könyvet ingyen.

Aztán egy pár éve vettem a fejembe, hogy én tfilineket és mezuzákat fogok szerezni olyanoknak, akiknek nem futja saját zsebükből erre.

                A dolog nagyon egyszerű. Itt Izraelben nagyon vallásos emberek vannak.

Sokan megnézetik a tfilinjüket, mezuzájikat, és akár ha csak egy kis hiba is van benne, máris újat vesznek. Én viszont összegyűjtöm ezeket, kijavíttatom, s használható kóser tfilin lesz belőle. Ilyenkor már csak gazdát kell neki keresni.

                Eleinte csak szájról szájra ment a hírem, de ma már néha kapok egy kis reklámot innen-onnan, még az izraeli rádióban is. Nemsokára pedig elkészül a www.zussman.com. Persze az emberek nem mindig adnak szívesen. Van például egy kis imaház Tel Aviv szívében, ahová már rég nem járnak, a minjen sem jön össze, csak egy pár öregember jár be néha. Nahát ennek ellenére, hiába nem használják őket ,egyet sem hajlandók adni a több tucat Tóratekercseikből. Aztán vannak emberek, akik nagyon szívesen segítenek, például a kegytárgyak javításáért jóval kevesebbet kérnek tőlem, mint másoktól, mert ugye ” a Zussman nem magának csinálja.”

– Ha jól tudom, most Szófiából érkezett hazánkba. Mi ügyben járt ott? Sokat utazik máshova is?

– Bulgária fővárosából két hónappal ezelőtt ellopták mind a 14 Tóratekercset. Egyik nap felhív egy régi barátom, s azt kérdi, miért nem segítek rajtuk. Hát így kerültem oda. Mostmár van miből olvasson az ottani közösség.

                Ha azt kérdi, sokat utazom…Hát koromhoz képest nem keveset, sok helyre hívnak. Itt egy Tóra kell, ott egy pár tfilin, amott mezuza. Pestre már lassan kilenc éve, hogy folyamatosan küldök tfilint, mezuzát. A legközelebbi állomás talán valahol Ukrajnában lesz.

 
Köves Slomó rabbi

Megjelent: Egység Magazin 11. évfolyam 45. szám – 2014. július 31.

 

Megszakítás