A 25. Kneszet megnyitó ünnepségén, nem sokkal a mumbai terrortámadás 14. évfordulója előtt Mose Holtzberg mondta el a 122. zsoltárt szülei, Gávriel Noách rabbi és Rivka emlékére.

2008-ban (5769. chesvan hó 29-én) az indiai Mumbai (Bombay) városában muszlim terroristák hajtottak végre támadás-sorozatot. A terrorakcióban közel kétszáz embert gyilkoltak meg, a sérültek száma pedig ennek sokszorosára rúgott. A terroristák egyik célpontja a helyi Chábád-központ volt, melyet Gávriel Noach Holtzberg rabbi és felesége, Rivka vezetett. A péntek délutánig tartó támadásokban a rabbit és öt hónapos terhes feleségét, valamint az épületben tartózkodó látogatókat, Bencion Chorman rabbit, Lejbis Teitelbaum rabbit, Norma Schwartzblatt-Rabinowitzot és Jocheved Orpázt hidegvérrel meggyilkolták. A Holtzberg házaspár kétéves gyermekét, Mojsit indiai származású dadája mentette meg, életét kockáztatva.

Az Izraelben, nagyszüleinél nevelkedő Mose egy olyan rövid zsoltárfejezetet választott, mely egyaránt szól a zsidó nép és Jeruzsálem kapcsolatáról, valamint a béke iránti vágyról:

Zarándokének Dávidtól. Örültem, amikor azt mondták nekem: az Örökkévaló házába menjünk. Ott álltak lábaink kapuidban, ó, Jeruzsálem! Jeruzsálem, mely építve van, mint oly város, mely egyaránt összekapcsoltatott; hová felvonultak a törzsek, Isten törzsei, bizonyságul Izraelnek, hogy hálát adjanak az Örökkévaló nevének. Mert ott ültek trónokon törvényre, trónjain Dávid házának. Kérjétek Jeruzsálem békéjét: boldogok legyenek, kik téged szeretnek! Legyen béke bástyádon, boldogság palotáidban! Testvéreim és társaim kedvéért, hadd szólok: Béke benned! Az Örökkévalónak Istenünknek háza kedvéért, hadd kérjek jót neked!

Fotó: Wikipédia

Megszakítás