Vannak dolgok, amik csakis Izraelben történhetnek meg. Ez is egy ilyen eset. Egy cháredi (ultraortodox) ruházatba öltözött férfi hullámvasutazik a fiával, és a félelem legyőzése érdekében elképesztő sebességgel zsoltárokat hadar, ezt az egész eseményt pedig videóra rögzíti – mindezt hatalmas mosollyal az arcán.

A videófelvételt egy népszerű facebook-oldalon adták közre közvetlenül peszách után, és igen gyorsan hatalmas nézettségre tett szert. Több mint 300 ezren tekintették meg, amióta kikerült az internetre. (Amerikai léptékkel ez nagyjából azt jelenti, mintha 15 millió megtekintést mondhatna magáénak.)

Az eksztázisban lévő apa a 122., a 67. és a 23. zsoltárt hadarta el, az út félelmetesebb részein végletesen felgyorsítva beszédét.

A zsoltárok közti időt a breszlávi Náchmán rabbi követőinek formulájával töltötte ki – „Ná nách náchmá Náchmán meUmán“, illetve azt kiabálta, hogy „boldog ünnepet“, meg azt, hogy „Ábá“ – Apa, ami szintén a breszlávi chászidok szokása, akik szeretik közvetlenül megszólítani az Örökkévalót.

Az egész helyzet emlékeztet rabbi Náchmán talán leghíresebb mondására: „Az egész világ egy nagyon keskeny híd, és az a lényeg, hogy egyáltalán nem szabad félni.“

– YouTube

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

Munkatársunktól